• 0

Korisnici dnevnih boravaka se polako vraćaju u ove ustanove: Među njima i osobe sa smetnjama

U Centrima je propisano da se usluga dnevnog boravka za decu i odrasle sa smetnjama u razvoju omogući po faznom režimu

  • 0
Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju

Foto: Shutterstock

Od 642 korisnika beogradskih dnevnih boravaka za decu, manje od 100 njih se posle ukidanja vanrednog stanja vratilo u ustanove, od čega je 39 korisnika sa autizmom i višestrukim smetnjama.

Iako su za njihove roditelje ove ustanove preka potreba, veliki broj dece i dalje je uskraćen za druženje, a samohrane, starije i nezaposlene mame i tate nema ko da odmeni i priskoči im u pomoć. Nakon ukidanja vanrednog stanja, Zavod za javno zdravlje je napravio uputstvo za primenu mera u ovim ustanovama, a koji sadrži sve stručno metodološke i epidemiološke mere, na osnovu kojih je moguće ponovo uspostaviti uslugu dnevnog boravka, pišu "Novosti".

- Centar je u obavezi da u potpunosti postupa u skladu sa svim merama navedenog uputstva - objašnjavaju u Centru za socijalni rad. - U njemu je propisano da se usluga dnevnog boravka za decu i odrasle sa smetnjama u razvoju omogući po faznom režimu, i to tako da se prva faza početka rada boravaka omogući deci i odraslima čiji su roditelji zaposleni, a što se dokazuje potvrdom poslodavca.

Nadležni navode da je u ovom trenutku u toku anketiranje porodica preostalih korisnika, kako bi se utvrdilo koliko je zainteresovanih, a u skladu sa tim će biti planirana druga faza. Druga faze počeće u skladu sa prioritetima koje odredi ustanova, kako bi korisnicima kojima je usluga najpotrebnija ona bila i omogućena. Dodatni problem javio se kod roditelja koje poslodavci nisu prijavili, a na posao moraju da idu. Mnogi su nezaposleni, ali i stari i boravak bi im, kako kažu, mnogo značio.

- Deca se tamo druže, usvajaju određene veštine, koje su možda i zaboravili tokom dva meseca koliko nisu dolazili, a i roditelji su umorni i neophodno im je da se odmore da bi što duže mogli da budu na usluzi svojoj deci - kaže V. P. jedna od majki.

Beogradska udruženja su se već obraćala nadležnom sekretarijatu kako bi korigovali ovu odluku i pozivali se na činjenicu da ostala deca mogu da idu u vrtić, pa što ne bi mogla i ona sa smetnjama. Neki roditelji korisnika koji ispunjavaju kriterijum su odbili uključivanje dece zbog rizika od zaražavanja.

Ministarstvo nije nadležno

Dnevni centri za osobe sa autizmom, ali i svi ostali dnevni centri, u nadležnosti su jedinica lokalne samouprave. Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vrši samo licenciranje takvih centara, dok su organizacija rada i upravljanje u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima