Vreme čitanja: oko 1 min.

Pitali smo uglednu doktorku da li MMR vakcina izaziva autizam: Ovo nam je odgovorila

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ta priča o autizmu i MMR vakcini potiče još iz devedesetih godina prošlog veka, počinje priču doktorka Milica Petrović Kmezić

  • 19

Nimalo nije lako, a to najbolje znaju oni koji su sa tim morali da se suoče, čuti da vam dete ima poremećaj autističnog spektra. Veliki broj roditelja veruje u mit da MMR vakcina izaziva autizam. Pišemo "mit", jer sve do danas nijedna od brojnih medicinskih studija nije uspela da dokaže uzročno posledičnu povezanost MMR vakcine i autizma.

Ipak, ne prestajemo da to pitanje postavljamo uglednim lekarima iz Srbije i sveta, jer reč nauke i struke uvek treba čuti. Doktorka Milica Petrović Kmezić, specijalista ginekologije i akušerstva za "Telegraf.rs" tvrdi da MMR vakcina ne izaziva autizam i objašnjava zašto.

- Ta priča o autizmu i MMR vakcini potiče još iz devedesetih godina prošlog veka kada je grupa naučnika dala određen broj dece sa dijagnozom autizma koji je, navodno, nastao u određenom kratkom vremenskom perioda nakon MMR vakcine. To se kasnije ispostavilo kao jedna lažna informacija. Celo istraživanje je lažirano! Naravno, naučnici su to i priznali, međutim mit je ostao usađen. Tako da se, kažem, on je potekao od MMR vakcine, ali se apsolutno nastavio na sve ostale koje su se i usavršavale i kasnije javile kao što je vakcina protiv HPV- objašnjava dr Milica Petrović Kmezić.

Doktorka Milica Petrović Kmezić Foto: Nikola Anđić

Doktorka Milica Petrović Kmezić, specijalista ginekologije i akušerstva za "Telegraf.rs" govorila je o HPV vakcini, kako sprečiti i prepoznati rak grlića materice kao i o iskustvima dugogodišnjeg rada u Nemačkoj.

Ceo intervju možete pročitati  OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јован

    17. april 2024 | 19:40

    По чему је угледна и да ли зна састојке ммр вакцина??

  • Stex

    17. april 2024 | 19:52

    Cim ima dva prezimena bas je kompetentna da nam da odgovor. 🙂 Mmr vakcina bi trebala da bude izbor a ne uslov.

  • Dusko

    17. april 2024 | 20:14

    Ginekolog a kompetentna da govori o vakcinama? A kad je pre uspela da izgradi ugled?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA