Međugradski polasci sa Novog Beograda do kraja godine: Betoniranje skoro gotovo, postoji i čekaonica

Vesić je podsetio da novu stanicu u Bloku 42 o svom trošku gradi kompanija BAS, na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa Gradom Beogradom

  • 1

Nova autobuska stanica u novobeogradskom Bloku 42, na nekadašnjem parkingu prekoputa buvljaka uveliko se gradi, a do sada su završeni radovi na betoniranju oko 90 odsto budućeg staničnog platoa. Postavljeni su i šipovi za novu zgradu stanice, a rade se i pristupne saobraćajnice, pa se već do kraja godine može očekivati izmeštanje dela autobuskog saobraća sa stare stanice.

To je za Tanjug izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On je podsetio da novu stanicu u Bloku 42 o svom trošku gradi kompanija BAS, na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa Gradom Beogradom, a koji je obezbedio lokaciju, priključke i pristupne saobraćajnice.

- Naša namera je da, posle železničke, izmestimo i autobusku stanicu jer je već decenijama unazad predviđena nova autobuska stanica preko puta "buvljaka" u Bloku 42 i zato što je Bulevar vojvode Mišića najopterećenija saobraćajnica u Beogradu zbog čega je neophodno smanjiti broj autobusa na toj saobraćajnici, kako bi bila frekventnija - rekao je Vesić.

On je naveo da je betonirano skoro 90 odsto staničnog platoa i da počinje njegovo asfaltiranje koje će, kako se očekuje, kompanija BAS do oktobra kompletno završiti.

U međuvremenu je, dodaje, završen Aneks nove autobuske stanice koji će u budućnosti povezivati autobusku i železničku stanicu Novi Beograd i koji će, kako najavljuje, u funkciju biti stavljen već na jesen. Aneks se nalazi ispod nadvožnjaka Bulevara heroja sa Košara, u nedaleko od nove tramvajske stanice.

Buduća autobuska stanica Veliki posao: Ovako su radovi izgledali prošle godine, Foto: Mateja Beljan

- Kada bude završen stanični plato, već tada ćemo, koristeći taj Aneks, moći da prebacimo deo autobuskih linija, odnosno polazaka i dolazaka sa autobuske stanice koja se sada nalazi u starom delu grada na novu autobusku stanicu - rekao je Vesić.

Naveo je da su urađeni šipovi i temelji za novu, veliku staničnu zgradu autobuske stanice i dodao da Grad radi pristupne saobraćajnice oko samog kompleksa, što podrazumeva proširenje svih saobraćajnica jer će, kada autobuska stanica bude zaživela, tu biti mnogo veći broj autobusa i automobila.

- Do kraja godine ćemo već izmestiti dobar deo autobuskog saobraćaja, a kako se bude gradila nova glavna zgrada autobuske stanice tokom sledeće godine, imaćemo prebačen kompletan autobuski saobraćaj autobuske stanice iz starog dela grada na novu u Blok 42 - rekao je Vesić.

Naveo je da Grad Beograd istovremeno razmatra mogućnost da, kroz izmenu plana generalne regulacije, obezbedi i nekoliko manjih autobuskih stanica koje će takođe biti ponuđene BAS-u na upravljanje, kao partneru Grada.

To će, pojasnio je, biti autobuske stanice po obodima grada kako bi se rasteretio sam ulazak u Beograd.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bob

    6. avgust 2020 | 12:15

    Opet ste napravili autobusku u centru grada - nova greska, gde su ti pametni urbanisti , umesto da ste napravili dve - sever i jug .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA