• 11

Inicijativa da ulice u Beogradu dobiju imena po doktorima Džodiću i Markoviću, preminulim od korone

Obojica stručnjaka su nas nedavno napustila

  • 11
Lekari, Radan Džodić,Dragan Marković

Foto: stetoskop.info, Youtube//televizija Hram

Lekarska komora Srbije uputila je predlog Skupštini Grada Beograda, Komisiji za spomenike i nazive trgova, da ulicama u Beogradu budu dodeljena imena po našim cenjenim lekarima koji su svoj život posvetili lečenju pacijenata i obrazovanju mladih kolega, prof. dr Radanu Džodiću, svetski priznatom onkološkom hirurgu i po prof. dr Draganu Markoviću, istaknutom vaskularnom hirurgu.

Prof. dr Džodić i prof. dr Marković jedni su od lekara koji su izgubili bitku sa korona virusom.

Prof. dr Radan Džodić preminuo je 21. juna 2020. godine u 68. godini života od posledica korona virusa. Bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i dugogodišnji direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Rođen je 1952. godine na Goliji. Medicinski fakultet završio je 1978. godine, a redovni profesor onkološke hirurgije postao je 2005. godine. Od 2009. godine bio je šef poslediplomske Katedre za onkologiju.

Radan Džodić

Foto: zdravlje.gov.rs

Na Evropskoj školi onkologije izabran je 2017. godine za profesora hirurgije raka dojke, melanoma i hirurgije glave i vrata. Predavao je po pozivu na više univerziteta u Francuskoj, Japanu, Rusiji, Grčkoj, Italiji, Kazahstanu, Hrvatskoj, Kini, Rumuniji i drugim univerzitetskim centrima u svetu.

Bio je potpredsednik Svetske federacije onkoloških hiruških udruženja, a objavio je oko dvesta radova u domaćim i stranim časopisima. Usavršavao se u Francuskoj i Japanu, a tokom svog radnog veka uradio je više od 10.000 operacija.

Za svoj dugogodišnji i svestrani naučni, stručni i nastavni rad je dobio mnoga priznanja, domaća i strana. Dobitnik je, pored ostalih priznanja, i Nagrade grada Beograda za medicinu, priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“, Ordena Viteza akademske palme i Ordena Oficira reda Akademske palme Republike Francuske, Zlatne medalje Evroazijskog kongresa za tumore glave i vrata u Kazahstanu, kao i Hipokratove nagrade Američkog biografskog instituta.

Prof. dr Dragan Marković preminuo je 16. aprila 2020. godine u 63. godini života od posledica korona virusa. Bio je specijalista opšte hirurgije sa subspecijalizacijom iz vaskularne hirurgije. Višegodišnje radno iskustvo stekao je radom u privatnim i državnim ustanovama.

Prof. dr Dragan Marković

Foto: stetoskop.info

Bio je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu na katedri hirurgije, a radio je kao načelnik ambulantno-polikliničkog odeljenja sa kabinetom za ultrasonografsku dijagnostiku u Kliničkom centru Srbije.

Bio je predavač iz oblasti vaskularne hirurgije na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima, a bavio se i pedagoškim radom.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanija

    Srpske veličine,lekarčine !

  • Branko

    Kakvi Srpski junaci,kapa dole pred njima. Prof.dr Džodic od čobančeta do naučenjaka. Živeli ovakvi ljudi dok je našeg naroda !

  • S .M .

    Bravo za Lekarsku komoru. Kakve ljudske gromade su u pitanju ova dva lekara . Dižu se spomenici kojekakvim estradnim zabavljačima (postujem i njih ). Evo danas glavna vest Dragana Mirkovic nema prevoz iz Montekarla pa mora da ostane tamo...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima