• 11

Dim kuljao sa 6. sprata, izgoreo stan na Vračaru: "Ne očekujete to da se desi, ostalo je zgarište"

Prijatelji pokrenuli incijativu za prikupljanje pomoći porodici Perišić

  • 11
Periša Perišić požar

Foto: Privatna arhiva, Facebook/Perisha Perishic

Ovih dana društvenim mrežama kruži apel za pomoć porodici Perišić iz Beograda. Uz kratak opis nesreće koja ih je pogodila, mogle su se pročitati reči hvale za majku Sonju i sina Perišu, ali i izrazi zahvalnosti onima koji su se već odazvali. Iz nekoliko redova najbolje opisanih fotografijama "zgarišta", kako ih je Periša Perišič kasnije nazvao, saznaje se da su preživeli požar, te da je odneo sve sem mermernog poda u kuhinji i i nekoliko sitnica.

Tragom ovih informacija došli smo upravo do porodice o kojoj se u teškim vremenima za njih govorilo tek u krugovima prijatelja i krugovima njihovih prijatelja. Saznali smo da u požaru niko nije nastradao, te da se nije proširio na okolne stanove. Ipak, desio se pre više od mesec dana, daleko od očiju javnosti.

Periša Perišić koji je otkrio požar u svom stanu ispričao je za Telegraf.rs da se nesreća desila veoma brzo, te da je imao utisak kao da se dešava na filmu.

Periša Perišić

Periša Perišić / Foto: Facebook/Perisha Perishic

- Ne možete da verujete da je sve baš tako naopako - objašnjava uz napomenu da su on i majka zadobili opekotine po rukama i nogama, ali da su odlučili da zbog epidemiološke situacije ne odu u bolnicu na previjanje.

Obratili su se sestri i ćerki, farmaceutu po struci, u čijem su domu najpre sprali garež sa sebe. Ona im je pružila prvu pomoć.

- Požar je izbio na instalacijama. Produžni kabl bio je neispravan, izložen suncu. U pola dva popodne ja sam otišao do kupatila i svom srećom se vratio, jer sam zaboravio neseser. To nam je očigledno spasilo život. U povratku sam ugledao plameni zid. Taj kabl koji je stajao kod kreveta, kod prozora... To je sve bilo zapaljeno. Sve je bilo kao plamena zavesa. Tu su bili jastuci - kaže dodajući da je dramaturg i prevodilac, te da mu je soba u knjigama i drvetu: - To je sve zahvatio plamen. Ja sam instinktivno prolio neku vodu, probao nešto da ugasim. To vas zadesi, ne očekujete ni slično, a ne plamenu zavesu u sobi.

Dalje objašnjava da je probudio majku, te da ga je ona uputila na komšiju prekoputa.

- Setila se da on ima protivpožarni aparat. Pošto zgrada nije imala - kaže uz napomenu da je stan na Vračaru, u bivšoj Ohridskoj ulici, sadašnjoj Brane Crnčevića: - Zajedno smo se vratili u stan, već je kuljao dim, to se užasnom brzinom širilo. Protivpožarni aparat nije bio od pomoći. U međuvremenu smo zvonili komšijama da krene evakuacija. I drugi su zvali vatrogasce.

Sonja Perišić

Sonja Perišić / Foto: Facebook/Sonja Perisic Ex Opsenica

Stan je već uveliko izgoreo dok su vatrogasci stigli. Nameštaj se istopio i u dnevnoj sobi i u mojoj sobi i u hodniku, scena zgarišta. Bilo je tu slika, skulptura, biblioteka u hodniku kao i ona na ulasku u moju sobu, ormari, tehnika... kuhinja, sve je izgorelo.

Kaže nam i da je zgrada stara, ali da se sa njihovog stana na šestom spratu požar nije proširio na okolne.

- Kuljao je dim, sestri su javili oni koji su gledali požar spolja - kaže dodajući da je pored fotografija postoje i snimci na mobilnom telefonu.

Navodi da je u požaru usred bela dana ostao i bez telefona, te da su i oni koji su nekada iskusili sličnu nesreću bili šokirani prizorom.

- Moja prijateljica i koleginica kojoj se takođe desio požar pre 15-ak godina, nakon ulaska u stan prebledela je i rekla: 'Tebi je izgorelo sve, do cigle'. Naravno, i ona je morala da stan kompletno adaptira, ali požar su uspeli da lokalizuju i nešto od nameštaja je preteklo. Ovde je televizor "eksplodirao" i izbio prozorsko okno. Zjapila je rupa - kaže napominjući da su incijativu za prikupljanje solidarne pomoći pokrenuli prijatelji.

Perišići sada pokušavaju da saniraju štetu.

Periša Perišić požar

Dinarski račun za uplatu pomoći / Foto: Privatna arhiva

- Majstori su već ušli u stan da prvo raščiste taj otpadnog materijala, ostatke izgorelog, 3.000 kesa šuta. Za tu fazu smo se organizovali. Komletan parket morao je da se diže. Svi pregradni zidovi klimaju se. Posle požara shvatili smo i u kakvom je stanju cela zgrada. Recimo, imamo problem koji nije samo posledica požara, nego i komunalan - kaže navodeći da se sa krova zgrade izlila kišnica.

Periša Perišić požar

Devizni račun / Foto: Privatna arhiva

Video: Eksplozija koja je zatresla celo naselje: Zapalile se plinske boce u potkrovlju kuće

(B. P.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    Nesto ovde ne pije vodu narodski receno, zapalio se neispravan kabl a gasio vodom i ostao ziv!!

  • SrbskiBek

    Zao mi je ljudi.muka je kad ti izgori bas sve ! Ali mi je malo i muka od teksta ! Sakupljati humanitarno pomoc nekome na "vracaru" kome je ostao bar...mermerni pod !???? To je slicno kao i skupljati humanitarno novac za "popravku jahte " Romana Abramovica!!! Imate gore tekst o troje dece kojima je umrla nepokretna majka i koja zive u krajnjoj bedi...na zemljanom podu !! Nemaju ni blioteke nemaju ni struju !! Imaju 8..10..14 godina !!

  • Nedeljko

    Po jedna dnevnica od onih likova iz skupštine...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima