Počelo postavljanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu: "Istorijski dan za Beograd"

, Telegraf

Kamioni sa ostalim delovima spomenika će iz Rusije stići do 31. avgusta, a poslednja dva do 15. septembra i posle toga će biti potrebno, prema procenama stručnjaka, oko 2 meseca da u potpunosti bude postavljen

Prva četiri kamiona s delovima spomenika osnivaču srednjovekovne srpske države Stefanu Nemanji stigla su iz Rusije u Beograd i njihovo postavljanje počelo je danas.

- Danas prisustvujemo istoriji, jer je danas počelo postavljanje spomenika rodonačelnikom naše države, Stefanom Nemanji. Ovo je dokaz da su Srbi stari narod sa svojom kulturom i tradicijom - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je prisutan danas na Savskom trgu.

Naglasio je da je ovo i, na neki način naša sramota, jer Stefan Nemanja do sada nije imao svoj spomenik, ali i istakao da će to sada biti ispravljeno, kao i da će se ubuduće posvetiti više pažnje odavanju priznanja srednjovekovnim vladarima.

- Podizanjem ovog spomenika, zajedno sa odlukom da se podigne spomenik i despotu Stefanu Lazareviću, počinjemo da pokazujemo poštovanje prema srednjem veku - rekao je on.

Spomenik posvećen Stefanu Nemanji, visok je 23 metra i težak 68 tona, a imaće i posebno osvetljenje. Napravljen je u bronzi i isečen u komade kako bi se lakše dopremio iz Rusije.

- Ovo je početak drugačijeg razmišljanja Srba o našoj sopstvenoj istoriji. Spomenik će se nalaziti na budućem najvišem trgu u Srbiji. Trg će imati čak 32.000 kvadrata, i on će postati trg kakav Beograd zaslužuje - naglasio je Vesić.

Da je bilo sve po planu, spomenik bi bio postavljen i ranije, rekaoje on, ali zadesilo nas je vanredno stanje. Međutim, kaže da je sve isplo kako treba i da će samo otkrivanje spomenika, kada on u potpunosti bude postavljen, biti svečani dan za Srbiju i srpski narod.

U Beogradu se od 10. avgusta nalazi i grupa ruskih majstora koji će zajedno sa našima raditi na postavljanju spomenika, a početkom septembra očekuje se i dolazak samog autora, Rukavišnjikova, koji će lično nadgledati postavljanje spomenika.

Ostala četiri kamiona sa delovima spomenika će stići do 31. avgusta, a poslednja dva do 15. septembra i da se očekuje da sppomenik bude postavljen u roku do dva meseca, do 15. oktobra.

- Očekujemo da spomenik osnivaču naše najznačajnije srednjovekovne dinastije Stefanu Nemanji, koji je zaista monumentalan i ponos naše zemlje, bude postavljen do sredine oktobra - rekao je Vesić.

Video: Savski trg dobija novo lice

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    Salko da tinodg Dodik i Vucic su nasi predsednici a zdravlje boze i Mandic ili Knezevic u CG oni su predstavnici srba i zajedno se drzimo jer imamo isti interes ocuvanje srba!!!!!

  • Nema imena

    Jako je bitno nasu decu da ucimo istorijom.Da se ponosimo nasim precima kao sto su Obilic,Lazar, Njegos,Nikola Tesla,Zivojin ,Petar 1 ,Misic, Mladic,i jos mnogi heroji koji su se borili za Srbiju i srpski narod mogu da ih nabrajam do sutra jer mi smo zemlja sa istorijom i ponosom koju rrtko koje imaju i uvek bili na strani pravde i dobra.Ti zuti i Milo Djukanovic i ovi ovde u komentarima bi se svega odrekli zarad para i zapada.Pa su krenuli i crkve da nam diraju nase svetinje na kraju.Ali probudilo se to sto je godinama u nama skupljalo i kljucalo. Vratio nam se stari ponos i patriotizam zivela Srbija Njegoseva Crna Gora i Republika Srpska i vodje koji se bore za srpske interese a ne samo svoje dzepove koji grade i koji ekonomski nas uzdizu.

  • Yova

    Drago mi je da Beograd konačno izgleda kao Skoplje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima