Stradali su braneći Beograd i Srbiju 1999, a sad nove generacije na njihov spomenik bacaju smeće

Sramotni prizori sa Straževice

  • 15
Djubriste Đubrište na spomen parku Strazevica - Rakovica Foto: Čitalac Telegrafa

Spomen park vojnicima nastradalim 1999. godine na brdu Straževica okružen je smećem, javlja čitalac "Telegrafa".

"Telegrafu" se javio čitalac koji je napisao da je spomen park na poginule vojnike iz 1999. na vrhu brda Straževica postalo "omiljeno mesto za skupljanje ljudi koji će tu da ostave svo smeće."

- Da bi videli jedan od najboljih pogleda u Rakovici morate da stojite po đubretu i molite boga da ne isčete gume na razbijene flaše - kaže on.

Na fotografijama koje nam je čitalac dostavio, vidi se kako je đubre razbacano oko kante, a kese pune limenki "zaboravljene" u kesama pored spomenika...

Uz priložene fotografije čitalac je rekao da je "uživo gore stanje".

Straževica je brdo i gradska četvrt u beogradskoj opštini Rakovica, ispod koga se nalazi najveća baza vojske Srbije i nekadašnje vojske Jugoslavije. Za vreme NATO bombardovanja, svake noći, a neretko i danju, počev od 24. marta 1999. godine, pa sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma bombardovana je baza Vojske Jugoslavije.

Na vrhu brda su radarske antene koje je NATO avijacija danonoćno gađala, a pripadnici PVO stalno popravljali i iznova postavljali. Nekoliko njih je i poginulo na tom zadatku o čemu svedoči i spomenik na vrhu brda. 

Nakon rata, baza je delimično napuštena, a ispod brda je prokopan civilni tunel, kroz koji će prolaziti deo Obilaznice oko Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zis

    30. avgust 2020 | 16:05

    A sta znaju nove generacije ,slusaju Rastu i one Bosance ,i bulje u mobilne telefone .

  • Dejan

    30. avgust 2020 | 16:08

    Kakvi roditelji takva deca

  • Psihopata

    30. avgust 2020 | 16:27

    Ko god baca smece to je sramota velika na nase Junake koji su dali od sebe sve i zivot svoj na kraju braneci od nato agresora Srbiju. Treba uhvatiti pocinioca i debelo ga kazniti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA