≫ 

Beograđani peku papriku za zimnicu, a ne znaju da zbog toga mogu platiti kazne. Preti im i zatvor

Prethodnih godina na adresu komunalaca je u sezoni stizalo po nekoliko desetina prijava, najviše sa Čukarice, Novog Beograda, Palilule, Zemuna, Rakovice, mada se miris pečenih paprika mogao osetiti i u najužem centru Beograda

  • 51
Pečenje paprike, paprika Foto: Shutterstock

Sezona pripreme zimnice uveliko je u toku, miris pečenih paprika širi se po soliterima, dvorištima, parkovima... Međutim, Beograđani bi trebalo da znaju da zbog pečenja paprika mogu da budu novčano kažnjeni, pa čak i da završe u zatvoru!

Nije tajna da baš krajem septembra i početkom oktobra žitelji prestonice traže pogodno mesto za pečenje paprika, bilo da je reč o zelenim površinama ispred zgrada, u zajedničkom prostoru ili dvorištu, pa čak i na krovovima solitera.

Međutim, ovo baš i nije po propisima, pa kazna za pečenje paprika na terasi ili na neadekvatnoj javnoj površini iznosi 10.000 dinara, a ukoliko građani odbiju da plate, oni mogu da menjaju novčanu kaznu sa pet dana zatvora, piše Blic. 

Mnogi građani crvene šilje peku u rernama i na električnim roštiljima, ali ajvar nije jeftin sport, naročito ako se pravi naveliko.

Da bi smanjili račune za struju još nabrekle od toplih dana i upotrebe klime, jedan deo se odlučuje na roštiljanje na otvorenom. I kunu se da je ukus bolji kada se paprika ispeče na drva.

Prethodnih godina na adresu komunalaca je u sezoni stizalo po nekoliko desetina prijava, najviše sa Čukarice, Novog Beograda, Palilule, Zemuna, Rakovice, mada se miris pečenih paprika mogao osetiti i u najužem centru Beograda.

Zimnica Spremanje zimnice može duplo da košta foto: pixabay.com

Nisu retki bili ni slučajevi kada su zbog pečenja paprika bili pozivani i vatrogasci. Bilo da se radilo o manjim požarima, bilo o lažnim uzbunama zbog komšija koje su uznemirili jaki mirisi u zgradama.

Kazne je moguće izbeći pošto u prestonici postoje lokacije na kojima je dozvoljeno roštiljanje, poput Ade Ciganlije. Međutim i tu treba biti oprezan jer ako palite vatru u blizini šume, možete biti kažnjeni sa 10.000 do 50.000 dinara.

Video: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    30. septembar 2020 | 09:43

    Tamo gde treba zakona nema, a gde ne treba zakon kao postoji. Tuga. Udri po džepu sirotinje.

  • i treba.

    30. septembar 2020 | 10:19

    Nisam iz BG,podrzavam sve koji peku papriku.Sto da ne zagadjuju okolinu?Pustite ljude vec jednom da zive.Pa sve ste zivo uskratili i za sve naplacujete kazne.Sramota...Pecite ljudi,samo pecite!!!

  • Oks

    30. septembar 2020 | 10:12

    Živim u stanu i uopšte mi ne smeta kada neko pravi ajvar, čak šta više i volim miris paprike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA