• 4

Otkriven razlog zašto je uginulo 28 labudova i drugih životinja u Jojkićevom dunavcu

, Telegraf

Na sve tri lokacije bila je povećana količina amonijačnog i nitritnog azota, ali i manjak kiseonika

  • 4
Labudovi Borča

Foto: M. Beljan

Analiza vode sa leve obale Dunava iz Jojkićevog dunavca, koju je sprovela Inspekcija za zaštitu životne sredine, pokazuje da su labudovi, nađeni u tom kanalu u poslednja dva meseca, uginuli najverovatnije zbog nedostatka kiseonika u kanalima, kao i prisustva pesticida sa obližnjih farmi.

Direktor Agencije za zaštitu živote sredine Filip Radović rekao je Tanjugu da je analiza uzoraka vode, koja je uzeta dva kilometra od uliva u Dunav, pokazala da je na dve od tri lokacije došlo do promene organoleptićkih svojstava vode, odnosno boje i mirisa, kao i da je voda bila lošeg kvaliteta.

Previše azota, premalo kiseonika, otpadne vode

Takođe, naveo je da je na sve tri lokacije bila povećana količina amonijačnog i nitritnog azota, ali i da je u vodi nedostajalo kiseonika.

Radović je rekao i da na Dunavu, gde je i došlo do uginuća oko 28 labudova i drugih životinja, postoji decenijski problem kanalizacione mreže, kao i otpadnih voda.

Pojasnio je da se često dešava da i zbog lokalnih farmi, živi svet i ribe u kanalima uginu, a da mnogi građani koji se bave poljoprivredom nisu edukovani o opasnosti koji pesticid može da izazove po živi svet.

Radović je naveo da će inspekcija za zaštitu životne sredine utvrditi koje mere treba preduzeti.

Zabrinjavajuće na Dunavu

Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije rekao je Tanjugu da Društvo nije imalo uvid u analize vode nakon uginuća labudova na levoj obali Dunava, ali da je sigurno da je leva obala reke zagađena, a da je smrt labudova indikator zabrinjavajućeg ekološkog stanja u vodama na Dunavu.

Napominje da je reč o zaštićenim vrstama i da treba preduzeti sve mere da se zaštite životinje.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaja

    Covek ce unistiti sve sto moze...

  • Filipe,Filipe

    Zašta ti dečko primaš platu, i laiku je jasno da Jojkićevom dunavcu treba jedno čišćenje u širinu i dubini. I veliki prokop na uliv u Dunav da bi voda iz Dunava mogla da ulazi u kanal. Tu je i Čapljara a tu je i prirodno mrestilište riba. Obiđi žitelje J. Dunavca i oni će ti reći sve probleme u vezi Jojkićevog kanala.

  • Teška

    Glupost, da im je nedostajao kiseonik odleteli bi, struja, brale, struja, krivolov ribe strujom. .!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima