≫ 

Beograd žarište, ugroženi prevoz i ugostiteljski objekti: Tačan broj prijava, uskoro i preko Vajbera

* Vesić je ponovio apel svim Beograđanima da se pridržavaju mera * Biće napravljena i vajber aplikacija, preko koje će građani moći da šalju slike propusta u ugostiteljskim objektima, naročito kršenja radnog vremena

  • 19

Na današnjoj konferenciji zdravstvenog kriznog štaba obratio se i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Kako je istakao, Beograd je najveće žarište u Srbiji, što je i prirodno jer je reč o našem najvećem gradu, a slična situacija je, dodaje, u velikim evropskim gradovima koji uvode određene mere.

Ključna mesta gde se zaraza može širiti su gradski prevoz i ugostiteljski objekti.

- Svi veliki gradovi su posebno ugroženi i predstavljaju mogući izvor širenja zartze. Upravo zato je neophodno da se u Beogradu posvetimo onim mestima na kojima je moguće da dođe do širenja zaraze, to je pre svega javni prevoz i ugostiteljski objekti, odnosno objekti gde se nalazi veći broj ljudi. Što se javnog prevoza tiče, već dva dana radimo inspekcije, za ova dva dana uradili smo 125 nadzora, od toga 52 gradske linije, 9 prigradskih i dve minibus linije. Napisano je ukupno 5 prijava za pravno lice, 5 za odgovorno lice u pravnom licu i 5 protiv fizičkih lica od kojih je jedan vozač - rekao je Vesić.

Svi vozači su, kazao je Vesić, obavezni da nose maske ukoliko se ne nalaze u zatvorenim kabinama.

- Mi u ovom trenutku imamo na ulicama 1.641 vozilo. Nema te inspekcije i kontrole koja može da kontroliše svako vozilo. Ako mi sami ne budemo svesni da tako štitmo sebe i druge, ne postoji kontrola koja može da iskontroliše svako vozilo - rekao je Vesić.

Krizni štab konferencija Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kada su u pitanju ugostiteljski objekti, od 30 jula smo kontrolisano je 5.649 objekata, podneto je 183 preskršajnih naloga, kao i 105 naloga sudu za prekršaje.

- U razgovoru sa epidemiolozima saznali smo da nema zaraženih iz privredne aktivnosti, zaraženi dolaze od žurki, restorana, od aktivnosti koja nema veze s privredom - naglasio je Vesić.

Istakao je da je to veoma važno, jer mora da se pronađe mera između zaštite javnog zdravlja i toga da privreda radi.

- Nama samo u sektoru usluga radi preko 100.000 ljudi, ne smemo sebi da dozvolimo da dođemo u situaciju da privreda ponovo stane. Naš apel je da se poštuju mere, nažalost, dok se ne nađe neki drugi način maska je jedina zaštita. Ulazimo u kritičan period kada više bašte neće moći da rade, ulazimo u period kada počinju slave...

On je ponovio apel svim Beograđanima da se pridržavaju mere.

- Ukoliko se budemo pridržavali mera, ukoliko ne budemo išli na žurke ukoliko budemo čuvali sebe i druge, izbećićemo situaciju da imamo teže mere nego što sada imamo i na taj način ćemo sačuvati i sebe i druge - kazao je.

Da je to moguće, vidi se na primeru vrtića i škola, kazao je Vesić.

Prijava i preko vajbera

Kako je kazao, biće napravljena i vajber aplikacija, preko koje će građani moći da šalju slike propusta u ugostiteljskim objektima, naročito kršenja radnog vremena.

Video: Kako će se kontrolisati rad ugostiteljskih objekata?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M-78

    7. oktobar 2020 | 16:36

    Bez 3000 autobusa nam se ne obracaj.....

  • NIS

    7. oktobar 2020 | 16:31

    Online viber cinkarosi... To su Srbi, komsija komsiju da prijavi sto iz ljubomore sto iz zlobe, kroz celu istoriju isto... samo jos goli otok da uvedete.

  • Nn

    7. oktobar 2020 | 17:29

    Apel gradjanima ? A u autibusima ljudi kao sardine jer linija nema u dovoljnom broju. Potpuno je sve jedno imati masku ili ne kad ti disu u vrat, a stojis na jednoj nozi. O cemu vi pricate? Apel prvo vama, sto se mene tice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA