≫ 

Najtopliji autobus kruži Beogradom: Kada beskućnici izađu iz njega, vrati im se osmeh na lice

DrumoDom je svojevrsni pokretni servis namenjen svima koji nemaju krov nad glavom

  • 4
beskućnici, šišanje, DrumoDom Foto: Vesna Santrač/ADRA

DrumoDom, koji u Beogradu radi od 12. jula, kako je zabeleženo na ovim fotografijama, prethodnih dana je beskućnicima omogućavao da se ošišaju. Šišao ih je volonter Aleksandar. Osim ove usluge, svi koji nemaju svoj dom, mogu u pokretnom autobusu da se istuširaju, operu odeću, da obave zdravstveni pregled i dobiju odgovarajuće lečenje, ili samo savet i podršku.

Desetog dana oktobra obeležen je Međunarodni dan beskućništva, a ujedno Međunarodni dan mentalnog zdravlja, a životne okolnosti nekoliko stotina, a možda i hiljada beskućnika u Beogradu su, navode iz ove organizacije, postale još gore.

Od marta više ne mogu da koriste usluge jedinog Prihvatilišta u Beogradu, jer nije moguć prijem novih korisnika zbog epidemije, navode iz ove organizacije. Doživljavali su da se njima, koji nemaju gde da se sklone, pišu prekršajne prijave. Izgubili su one malobrojne načine da zarade. Takođe, dobrom delu ovih naših sugrađanki i sugrađana je ozbiljno narušeno mentalno zdravlje. Nekada je to uzrok, a nekad posledica života na ulici.

Autobus pruža usluge ponedeljkom, od 9-13 h ispod Brankovog mosta, sa novobeogradske strane, sredom od 9-13 h na okretnici tramvaja na Donjem Kalamegdanu i petkom, kada se lokacije menjaju, zavisno od potreba, ali se mahom pokrivaju podstandardna romska naselja u Beogradu - od Čukarice, preko Novog Beograda...

Dosadašnje iskustvo je, prema njihovim rečima, veoma dobro.

- Pojavljuje se sve veći broj korisnika iz grupe primarnih beskućnika, koji žive na otvorenom, ili u napuštenim, neuslovnim i nebezbednim objektima - napuštenim zgradama, kućama, barakama... ili koji napuštaju različite ustanove - socijalne ustanove za staranje o deci i mladima bez roditeljskog staranja, do kazneno-popravnih ustanova, tako i sekundarnih beskućnika, mahom žitelja podstandardnih naselja.

Kako navode, ljude bez doma informišu o svom postojanju u ličnom kontaktu, pa se to dalje širi od usta do usta, ali i preko FB stranice, SOS telefona za beskućnike, informatora Crvenog krsta, ali i kolege iz centara za socijalni rad upoznaju beskućnike s tim da DrumoDom postoji

DrumoDom je inače projekat humanitarne fondacije ADRA.

Video: Ljuba Marinković, čovek koji vozi autobus sa osmehom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    15. oktobar 2020 | 16:30

    Sjajno.Ovo su vredne stvari za brigu o ljudima.Dobra ideja jer moze da pokrije vise lokacija sa istim ulaganjem.Trebalo bi da ih grad ima vise.

  • Renata

    15. oktobar 2020 | 19:04

    Ako budem beskucnik, odnosno ako vise ne budem mogla placati kiriju, necu se preselili ispod mosta nego cu skakati s njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA