• 4

Prva ustanova u Srbiji koja leči dušu najosetljivijih na prelep način: Posle tretmana, desi se čudo

, Telegraf

Hiporehabilitacija predstavlja specifičnu integraciju fizikalne terapije, psihoterapije i socioterapije

  • 4
Hiporehabilitacija, rehabilitacija, konji

Foto: Ustanova za decu i mlade Sremčica

Kažu da jahanje nije sport, već veština, a da je priroda konja takva da svojom senzibilnošću rastave ljudske emocije do tančina. Jahanje pruža nezamislive oscilacije u emocijama – od euforije i adrenalina, preko ogromnog straha, pa do specifičnog osećaja slobode, moći i snage. To je umetnost koordinacije pokreta, balansa, savršenstvo kretanja u kom moraš da se sjediniš sa divljom životinjom.

Možda je baš zato rehabilitacija pomoću ovih životinja prava stvar za osobe sa posebnim potrebama i onima sa oštećenjem centralnog nervnog sistema, kao i ljudima sa duševnim smetnjama, poremećajima u učenju i razvoju, ali i jahačima sa oštećenjima čula i telesnim nedostacima.

Učešće u ovoj vrsti terapije najčešće ne podrazumeva razvoj jahačkih sposobnosti, nego individualno unapređivanje sposobnosti za dijalog i socijalnu kompetenciju preko konja kao medijuma.

Ustanova za decu i mlade "Sremčica" je prva ustanova socijalne zaštite koja je svojim korisnicima omogućila primenu programa hiporehabilitacije, terapijskog jahanja, u okviru doma, izgradnjom namenskog manježa, objekta za konja, kao i prateće opreme.

Prema rečima Marine Vidojević, v.d. direktora Ustanove za decu i mlade "Sremčica", hiporehabilitacija predstavlja specifičnu integraciju fizikalne terapije, psihoterapije, socioterapije uz dopunu defektološkim, logopedskim tretmanima, kao i reedukacije psihomotorike, senzorne stimulacije kod osoba kod kojih je to indukovano.

Svi korisnici prolaze ovaj vid terapije

- To je terapija koja se izvodi pomoću konja gde se konj koristi kao terapeutsko sredstvo. Kako je ovaj vid rehabilitacije namenjen osobama sa invaliditetom, svi korisnici na smeštaju prolaze ovaj vid terapije. U pitanju je vid terapije koji do sada nije sprovođen u našoj ustanovi tako da se korisnici prvo uvode u fazu adaptacije, upoznaju se prvo sa manježom, zatim sa konjem, maze ga i timare - navodi Marina Vidojević.

Prema njenim rečima, strah kod nekih korisnika postoji i to je normalno, ali on nestaje prilikom prvog susreta tako da je adaptacioni period od izuzetne važnosti.

Smireniji i opušteniji

Ovaj vid terapije stimulativno deluje na korisnike.

- Posle tretmana korisnici su smireniji i opušteniji. Vole da dolaze na tretmane jer ovaj vid rehabilitacije ne doživljavaju kao nešto što moraju nego kao vid igre - navodi naša sagovornica.

Korisnici smeštaja u "Sremčici" su osobe sa intelektualnim teškoćama i teškoćama u komunikaciji, koje na ovaj vid terapije upućuje stručni tim, koji čine lekar, psiholog, defektolog i socjalni radnik.

- Jedan ciklus traje 10 tretmana, a korisnici se upućuju jednom do dva puta nedeljno na tretman u zavisnosti od procene stručnog tima. Posle završetka ciklusa stručni tim donosi odluku da li će se isti nastaviti ili po potrebi dopuniti - objašnjava Marina Vidojević.

Kako navodi, ova ustanova nastoji da defektološke tretmane korisnika dopunjuje novim tretmanima pa stoga uvode nove vidove terapije.

- Zaposleni stručni radnici se konstantno usavršavaju, nadograđuju svoja znanja i veštine. Iskustvo tokom primene hiporehabilitacije je značajno, jer su rezultati vidljivi već nakon nekoliko tretmana - navodi Marina Vidojević.

Video: Krdo konja galopira pored Zapadne Morave

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima