Lepa vest: Kafić koji zapošljava decu Svratišta skupio milion dinara, budućnost im nije ugašena

Tim novcem će kafe bar 16 moći nesmetano da funkcioniše narednih 10 meseci, kako je ispričao menadžer ovog lokala, Dušan Jordović

  • 5
Kafe Bar 16

Foto: Nikola Tomić

Kafe bar 16 u Beogradu koji je skoro tri godine nada za decu Svratišta koja navrše 15 godina i koja se posle toga često, nažalost, nađu na ulici, uspeo je da prikupi milion dinara, čime će šansa za mlade ljude koji se od detinjstva bore za sebe, nastaviti da živi. Time će, makar u narednih 10 meseci, biti sačuvana šansa za njihovu budućnost.

Korona virus poremetio je svet, a zakucao je i na vrata ovog kafića u Cetinjskoj. Zbog lošeg poslovanja, među zaposlenima, ali i među one koji vode ovo mesto, ušetao je osnovani strah da bi "Šesnaestica" mogla da se zatvori i tako ostavi na ulici mlade ljude koji su ovde pronašli šansu za bolju budućnost. Ipak, za svega nekoliko dana, njihov cilj - da prikupe milion dinara kako bi mogli nesmetano da rade u narednih 10 meseci, ispunjen je.

Najpre je, podsetimo, njihova kampanja pokrenuta sa ciljem da prikupe 600.000 dinara, a onda je ubrzo dostigla viši cilj - milion. Kako je ranije za portal Telegraf.rs rekao menadžer kafića, Dušan Jordović, i ta prva cifra bila je veliko iznenađenje.

- Ipak, ljudi su tim svojim donacijama pokazali da su prepoznali naš rad i ono za šta se zalažemo - rekao je Jordović.

Ovi mladi ljudi, čije su životne priče, svaka na svoj način, teške i surove, napravili su i video u kojem su se zahvalili na prikupljenim donacijama. Neki od njih ispričali su svoje sudbine za portal Telegraf.rs u kojima su, sa neverovatnom snagom u glasu, naveli da su kao jako mladi bili prepušteni sebi samima.

Neki od njih morali su da prose, da bi imali od čega da prežive, a većina njih zaposlila se sa svega 16 godina. Tako su, umesto da idu u školu i uče, sa teškom mukom morali da rade i, nažalost, prerano odrastu.

Njihove priče, iako unikatne, liče jedna na drugu: zbog loše materijalne situacije bili su primorani da žive u takozvanim nehigijenskim naseljima, a sa odrastanjem, imali su samo jedan cilj - da odu odatle i dobiju mogućnost da sami iznajme svoj stan. Upravo je "Šesnaestica" mesto koje im je to omogućilo.

- Hvala vam za sredstva koja ste nam obezbedili - kažu oni i pozivaju sve u Kafe bar 16 na "jedan kapućino".

Inače, kafić 16 nastao je sa ciljem da obučava mlade ljude koji moraju da se brinu sami o sebi još od najranije mladosti, i pomaže im da steknu veštine poput barmenisanja i konobarisanja. Na sve to, omogućava im i siguran posao i zaradu zahvaljujući kojoj mogu da imaju pristojan život.

Video: Nemojte da ih zaboravite: Ovo je spisak stvari koje su potrebne deci iz Svratišta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA