Obeležen Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu

Na današnji dan elitne srpske divizije - Drinska, Moravska, Dunavska pod komandom Petra Bojovića ušle u Beograd posle samo 40 dana od proboja Solunskog fronta

  • 0
Obeležen dan oslobođenja Beograda Položen je venac i služen je parastos / Foto: Beoinfo

Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu obeležen je danas polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu braniocima grada na Novom groblju i služenjem parastosa stradalima za oslobođenje prestonice.

U ime Grada Beograda venac je položio zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je rekao da su Beograd i srpski narod možda i najviše stradali u Prvom svetskom ratu, u kojem je Srbija imala između milion i milion i 300.000 žrtava, odnosno izgubila trećinu svog stanovništva.

- Mislim da nijedna zemlja na svetu, u bilo kom ratu, nije stradala koliko Srbija u Prvom svetskom ratu. Nema zemlje koja je dala takav doprinos ljudskim žrtvama i pobedi saveznika u tom ratu - rekao je Vesić novinarima posle ceremonije polaganja venaca, prenosi Tanjug.

On je podsetio da su na današnji dan elitne srpske divizije - Drinska, Moravska, Dunavska pod komandom Petra Bojovića ušle u Beograd posle samo 40 dana od proboja Solunskog fronta.

Vesić je kazao da o tom herojskom činu i kako je srpska vojska napredovala oslobađajući svoju zemlju svedoče i francuski vojni izvore i generali koji kažu da francuska vojska, iako mnogo bolje naoružana, nije mogla da prati srpsku vojsku koja je posle tri godine okupacije hitala da oslobodi svoju zemlju.

- Zato se današnjeg dana sećamo sa posebnim pijetetom... Malo je gradova u Evropi koji su kao Beograd stradali i uništavani u Prvom i Drugom svetskom ratu. Danas odajemo počast svim vijnicima i civilima stradalim u Prvom svetskom ratu koji je Austro-ugarska vodila sa ciljem istrebljenja čitavog srpskog naroda - rekao je Vesić.

O tome, kaže, svedoče zverstva koja je austrougarska vojska počinila, posebno 1914. godine u Mačvi i Podrinju.

Srpska kuca, Krf Foto: Telegraf

Vesić je ukazao da oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu ranije nije obeležavano, a da se od prošle godine zajednički slavi oslobođenje prestonice u Drugom svetskom ratu, koje se dogodilo 20.oktobra, i u Velikom ratu u okviru zajedničke manifestacije „Dani slobode”.

- Nastavićemo da se podsećamo tih dana i tih ljudi, da im odajemo počast, jer da ih nije bilo, ne bi bilo ni našeg naroda danas - naglasio je Vesić.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1918.

Takođe, počast su odali i predstavnici stranih ambasada u Beogradu.

Na današnji dan pre 102 godine Beograd je oslobođen od austrougarske okupacije u Prvom svetskom ratu.

Prva armija Vojske Kraljevine Srbije, pod komandom vojvode Petra Bojovića, ušla je u prestonicu mesec i po dana od proboja Solunskog fronta, koji je počeo u noći između 14. i 15. septembra, prešavši 600 kilometara.

Prestonica je bila pod okupacijom od 1. do 15. decembra 1914. godine, a zatim i od oktobra 1915. do 1. novembra 1918. godine.

Nakon oslobođenja Beograd je postao prestonica Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a 21. decembra 1920. godine dobio je Krst viteza Legije časti od Francuske za hrabro držanje u ratu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA