≫ 

"Opustili smo se previše, zanemarili dve važne stvari": Broj pacijenata u Areni varira iz sata u sat

Samo u protekla tri dana u Arenu je primljeno više od 120 kovid pacijenata

  • 4

- Opustili smo se previše, zanemarili maske i distancu - kažu zabrinuti pacijenti privremene kovid bolnice u Beogradskoj areni, kojih je trenutno oko 330, ali se taj broj, zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije, povećava iz sata u sat.

Samo u protekla tri dana u Arenu je primljeno više od 120 kovid pacijenata, koji su uglavnom sa srednje teškom kliničkom slikom, a za oko 80 odsto obolelih potrebna je kiseonička terapija.

Većina pacijenata je iz Beograda, trenutno najvećeg žarišta korona virusa u našoj zemlji, a oni, sa kojima je u "crvenoj zoni" te bolnice razgovarala ekipa Tanjuga, kažu da se skoro dve nedelje bore sa virusom, ali da se polako oporavljaju i da se osećaju mnogo bolje nego kada su primljeni.

- Neprekidno smo pod nadzorom, stalno dolaze, kontrolišu nas, toliko brinu o nama, da nam to ponekad i zasmeta. Sad se dobro osećam, ali nije bilo lako kad sam došao. Pretpostavljam da mi je virus "donela" ćerka, inače medicinska sestra na Institutu za reumatologiju '''Banjica"- kaže 78- ogodišnji Andrija Domić, čije stanje komplikuje to što je srčani bolesnik i ima stentove.

U jednoj od 40 devetokrevetnih bolničkih soba u parteru Arene, smešten je 36-ogodišnji Beograđanin Marko Mirković, koji je rekao da je prve simptome infekcije osetio pre dve i po nedelje, prvo povišenu temperaturu, a ubrzo je izgubio čulo mirisa i ukusa.

- Testirao sam se i otkrio da sam pozitivan. Pio sam hemomicin, ali mi to ništa nije pomoglo. Na KBC ''Bežanijska kosa'' su mi ustanovili upalu pluća i premestili me u Arenu. Sve pohvale za uslove i lekare koji brinu o nama  kaže Marko koji se najverovatnije zarazio u teretani.

Glavni koordinator privremene kovid bolnice ''Beogradska arena", potpukovnik dr Predrag Bogdanović, kaže da broj pacijenata varira iz sata u sat, da je u poslednja 24 sata bilo više od 30 prijema, dok je u sredu primljeno 40 pacijenata.

- To su pacijenti koji su se razboleli prethodnih dana, lečili u domovima zdravlja, javljali se u kovid ambulante, a nakon ozbiljnije kliničke slike i komplikacija u vidu upale pluća hospitalizovani su u Areni - rekao je Bogdanović.

Oko 80 odsto pacijenata, njih više od 250 , je na kiseoničkoj terapiji, a Arena je nedavno dobila tri neinvazivna respiratora, od kojih je jedan transportni, ali za sada nije bilo potrebe za takvim vidom lečenja. Najmlađi pacijent ima 20, a najstariji 88 godina, a Bogdanović primećuje da ima razlike u starosnoj strukturi u odnosu na letnji period kada su pacijenti uglavnom bili mlađi, dok je, sada, kaže, najviše onih između 60 i 80 godina.

Među pacijentima je i pet kineskih državljana, koji su angažovani na građevinskim poslovima, kao i šestoro studenata iz domova, koji će biti u Areni sve dok ne budu imali negativan PCR test, što je, naglašava Bogdanović, uslov da se vrate u kolektiv.

Kapacitet Arene je 510 mesta i proširen je za 150 mesta na galeriji u odnosu na prethodni period, a razmišlja se i o dodatnom proširenju u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Video: Lončar: Spremamo se za najgori scenario, Arena primila prve kovid pacijente

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA