≫ 

U Arenu dolaze sve teži pacijenti: Najmlađi ima samo 21 godinu, najstariji 94

"Na kiseoniku je trenutno 350 pacijenata. Jako je velika brojka"

  • 1
Beogradska Štark arena, kovid bolnica Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Od kovida 19 u privremenoj bolnici u Areni trenutno se leči 480 pacijenata. Najmlađi ima 21 godinu, dok najstariji pacijent ima 94 godine. Na kiseoničkom lečenju nalazi se 350 pacijenata. Iz bolnice navode da u poslednje vreme dolaze sve teži pacijenti koji imaju obostrane, teže upale pluća.

Do danas su primili na bolničko lečenje 1.708 pacijenata, otpušteno je 1.400, od toga 1.240 na kućno lečenje, a oko 140 pacijenata je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja premešteno u druge kovid centre.

U privremenoj bolnici u Beogradskoj areni i dalje ima slobodnih mesta. U Areni se leči 480 pacijenata, a dostupno je 510 mesta za obolele od kovida 19.

Koordinator privremene bolnice u Beogradskoj areni Vlado Batnožić je rekao za RTS da je u najveću kovid bolnicu u Srbiji tokom prethodnog dana i noći primljeno 29 pacijenata, a da je otpušten 21 pacijent.

- To je nešto manji broj nego što je uobičajeno radnim danima, kada primamo od 40 do 50 pacijenata, a isto toliko otpuštamo - naveo je Batnožić.

Istakao je da najmlađi pacijent ima 21 godinu, dok najstarija osoba koja se leči u Areni ima 94 godine. Imali su i pacijenta starog samo 17 godina.

Kada je reč o polnoj strukturi pacijenata, Batnožić je rekao da su u Areni smeštene 172 žene i 308 muškaraca.

"U Arenu dolaze sve teži pacijenti"

Batnožić je napomenuo da je stabilno stanje svih pacijenata, ali i da u poslednje vreme u Arenu dolaze sve teži pacijenti.

- U početku je bilo sa jednostranom ili lakšom obostranom, a ovoga puta dolaze svi sa obostranom, težom upalom pluća. Kao što vidite, stvar se malo pogoršava kod pacijenata - kazao je Batnožić.

Dodao je da pacijenti u privremenoj bolnici u Beogradskoj areni leže najmanje deset dana, ali da je uobičajena dužina trajanja boravka u Areni 14 dana.

- Na kiseoniku je trenutno 350 pacijenata. Jako je velika brojka. Mi smo maksimalno naše kapacitete ispunili sa kiseonikom, više nemamo mesta sa kiseonikom - istakao je Batnožić.

U privremenoj bolnici u Areni radi medicinsko osoblje iz skoro 20 različitih zdravstvenih ustanova. Batnožić je naveo da je angažovano 60 lekara i 100 medicinskih sestara. Ističe da je mali broj njih zaražen u ovom trenutku.

- Negde oko desetak do 12, ali niko se nije zarazio u Areni. Obično donose iz kuća, iz porodica. Mi puno vodimo računa o oblačenju, odnosno o svim zaštitnim sredstvima koje nosimo i nema zaraženih u ovoj instituciji, u Areni - rekao je Batnožić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    14. decembar 2020 | 11:19

    Na zalosta bice katastrofe posle praznika...zato se Nemci i zatvaraju. Sa ljudima mora tako inace ce biti strasno. I svuda su ljudi isti... nije to sami mi Srbi. Niko vise ne cita ovo...svi su u fazonu...N.Godina jeeeee...gde da zabodemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA