Klinika "Laza Lazarević" prvi put u kovid sistemu: Zbrinjavaće pacijente se lakšom formom bolesti

Od 16. februara u Klinici “Laza Lazarević” stalno radi SOS linija za psihosocijalnu podršku građanima Srbije koja je u vezi sa kovidom 19

  • 0
Klinika Laza Lazarevic Foto: Marko Jovanović

Klinika "Laza Lazarević" ušla je prvi put u kovid sistem a ova ustanova, kako je izjavila direktorka klinike Ivana Stašević Karličić, zbrinjavaće pacijente sa lakšom kovid slikom, udruženom sa mentalnim smetnjama koje zahtevaju hospitalno lečenje.

- Ovo je odraz volje države da pruži sveobuhvatnu, pravičnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim kategorijama stanovništva – rekla je dr Karličić Pink.

Ona ističe da je broj javljanja u službu urgentne psihijatrije, broj pregleda i hospitalizacije – uobičajen.

Dodaje da, u vreme pandemije, pojavi mentalnih smetnji doprinose neizvesnost i uticaj samog virusa na sve vitalne strukture našeg organizma.

- Kada imamo pacijente sa nisko saturisanim kiseonikom, možemo da vidimo i toksični uticaj na mozak koji se može manifestovati najtežim formama i složenim neuropsihijatrijskim sindromima kao što je delirijum praćen halucinacijama, uznemirenošću i hetero i auto-agresivnim ponašanjem – kaže dr Karličić.

Ističe da je od 16. februara u Klinici “Laza Lazarević” u stalnom radu SOS linija za psihosocijalnu podršku građanima Srbije, a koja je u vezi sa kovidom 19. Dodaje da će uskoro biti publikovano istraživanje koje pokazuje značajniji porast pokušaja suicida tokom marta i jula ove godine, a u odnosu na isti period prošle godine.

- O tome kako je tome doprinela korona kriza, tek ćemo raspravljati – kaže dr Karličić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA