Kako beskućnici žive u Beogradu ovih dana, a hladni talas tek stiže

Sekretarijat za socijalnu zaštitu dao je nalog ustanovama socijalne zaštite da budu u stanju pripravnosti

  • 10
BEOGRAD POLICIJA KONTROLA BESKUĆNICI U PODZEMNOM PROLAZU Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Radno vreme dnevnih centara za beskućnike je u dogovoru sa Crvenim krstom produženo za sat vremena zbog hladnog talasa i najavljenih temperatura ispod nule, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

- Budući da je prosečno zadržavanje korisnika oko sat vremena, u uslovima pogoršanih vremenskih prilika rad dnevnih centara produžili smo na tri sata. Novo radno vreme počinje od srede, 13. januara, i to u Dnevnom centru u Solunskoj 14, Stari grad, u periodu od 12 do 15 časova, i u Dnevnom centru u Sazonovoj 119 na Vračaru, u periodu od 10 do 13 časova.

U ovim objektima beskućnici mogu da dobiju topli obrok, napitke i pakete odeće (u Solunskoj mogu i da se okupaju), kao i potrebne informacije o smeštaju u Prihvatilište za odrasla i stara lica. Od otvaranja ovih objekata 242 lica su koristila usluge dnevnih centara.

Svako lice koje se zatekne na ulici u stanju hitne socijalne potrebe biće adekvatno zbrinuto. Biće mu obezbeđen smeštaj, hrana, odeća i odgovarajuća nega, nikog nećemo ostaviti na ulici - rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu dao je nalog ustanovama socijalne zaštite da budu u stanju pripravnosti, da hitno stave u punu funkciju sve kapacitete, te da po potrebi organizuju dežurstva, kako bi se na adekvatni način odgovorilo na potrebe ugroženog stanovništva.

Ustanove socijalne zaštite u pripravnosti zbog hladnog talasa

Ustanove socijalne zaštite Prihvatilište za odrasla i stara lica i Prihvatilište za decu spremno su dočekali hladne dane i imaju dovoljno kapaciteta, saopšteno je ranije iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

- Na dnevnom nivou pratimo situaciju u Prihvatilištu za odrasla i stara lica i u Prihvatilištu za decu, te pravovremeno reagujemo kada je to potrebno. Trenutno u Prihvatilištu za decu boravi 26 dece, a u toku vikenda nije bilo prijema. Ukoliko bude potrebe, sva deca kojima je potrebna pomoć dobiće neophodnu podršku, zaštitu i smeštaj.

Sekreterijat za informisanje Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević Foto: beograd.rs

Kada govorimo o Prihvatilištu za stare, trenutno u istom boravi 77 korisnika, a tokom vikenda nije bilo zahteva za prijem. Zbog sve hladnijeg vremena u Beogradu, očekujemo da će u toku narednog perioda još ljudi zatražiti toplu odeću, hranu i krevet.

Od početka ove godine u prihvatilištima je zbrinuto osam odraslih lica i jedno dete. Pripremili smo se na vreme za hladan talas tako što smo nabavili veliku količinu obuće, odeće i pomoćnih ležajeva. Omogućili smo dodatne kapacitete za smeštanje beskućnika. 

Takođe smo tokom vikenda uz volontere iz Crvenog krsta podelili liflete beskućnicima i pružili im adekvatne informacije za smeštaj u prihvatilište - rekla je ranije sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Zbog povećanog broja zahteva u zimskom periodu, ustanova vrši prijem i zbrinjavanje korisnika kontinuirano tokom 24 časa. Prijem u ustanovu je moguć uz negativan PCR test, koji je beskućnicima omogućen putem Gradskog centra za socijalni rad, a nakon toga se na 14 dana smeštaju u izolacione sobe.

Zdravlje naših korisnika i zaposlenih nam je na prvom mestu. Ovom prilikom molim sve ljude, ukoliko imaju informacije o licu koje je u stanju socijalne potrebe i kojem je neophodno zbrinjavanje i sklanjanje sa ulice, da to i prijave Gradskom centru za socijalni rad, Komunalnoj miliciji ili Hitnoj pomoći.

Svi zajedno moramo da pomognemo onima kojima je naša podrška najpotrebnija - izjavila je ranije Nataša Stanisavljević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uros

    12. januar 2021 | 15:27

    Zar je moguce da nema da im se pruzi soba da prespavaju? Toliko praznih kompleksa po Srbiji iz ex Jugoslavije gde mogu da se smeste, zvrndaju prazne zgradurine..

  • Boban

    12. januar 2021 | 17:08

    Vazno da su migranti zbrinuti.

  • Hmmm

    12. januar 2021 | 16:00

    A sto su beskucnici?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA