• 23

Dobre vesti iz GSP: Sprema se kupovina novih zglobnih buseva, trola, ali i bežičnog interneta

, Telegraf

Poslednji put zglobni autobusi nabavljani su 2017. godine, kada za vozni park zanovljen sa 30 takvih vozila

  • 23
Vozila GSP

Ilustracija: Nikola Jovanović

Značajna obnova voznog parka GSP "Beograd" novim HIGER-ovim i BMC autobusima iz Kine i Turske značila je i veliko olakšanje ne samo za ovo saobraćajno preduzeće, već i za putnke. Međutim, ono što nam u ovom trenutku nedostaje su zglobna vozila, budući da na ulicama ima još starik "Ikarbusa", pa čak i "MAN" iz japanske donacije koji sada pune 18 godina.

Taj problem biće rešen ove godine, sudeći po planu nabavki koje je objavio GSP na svom sajtu, a koji podrazumeva izdvajanje od čak 3,6 milijardi dinara, što je više od 30 miliona evra za kupovinu novih vozila. Taj novac bio bi dovoljan za najmanje 100 novih zglobnih autobusa, a objavljivanje javnog poziva okvirno je najavljeno za 1. april ove godine.

Poslednji put zglobni autobusi nabavljani su 2017. godine, kada za vozni park zanovljen sa 30 takvih vozila.

Najveća nabavka u poslednjih 10 godina bila je ona iz 2013, kada je Grad Beograd kupio 200 vozila marke "Solaris".

Beogradu, takođe, nedostaju i trolejbusi. Uprkos razvijanju električnih autobusa i nameri da se ovaj sistem širi, trolejbusi sa kontaktnom mrežom još su pogodniji za prevoz većeg broja ljudi, bez punjenja na okretnicama i stanicama. Za ove namene planirano je nešto više od 1,3 milijarde dinara, odnosno nešto više od 11 miliona evra.

Trolejbus 28

Foto: Mateja Beljan

Moderni trolejbusi proizvode se i sa akumulatorskim baterijama, pa se možemo nadati i modernijim vozilima od dosadašnjih, koji mogu delom trase da voze i bez kontaktne mreže.

GSP, međutim, ima još planova kada su u pitanju nova vozila. Na listi je vatrogasni kamion za koji je predviđeno 24 miliona dinara, dva teretna vozila (N1 po ceni od 42 miliona i N3 po ceni od 12 miliona dinara), ali i traktor vredan 35 miliona.

Predviđena je i nabavka MULTICAR vozila koje košta 50 miliona dinara, vozila za transport hrane (3 i po miliona), kombija (14 miliona) i pik-apa (12 miliona).

Takođe, plan je i da se nabave električna vozila za pešačku zonu u vrednosti od 25,2 miliona dinara.

Traktor

Foto: Pixabay

GSP će ove godine zanoviti i uniforme zaposlenih, za šta je predviđeno 120 miliona dinara, a pobrinuli su se i za besplatan internet u vozilima, za šta je predviđeno 15 miliona dinara.

Inače, spisak dobara koja će se po planu naručivati ove godine i te kako je velik, jer je reč o jednom od najvećih gradskih sistema. Potreban je alat, remont vozila, mehanizacija, delovi za šine i vozila, ažuriranje softvera....

Međutim, mislilo se i na paketiće za novu godinu, a oni će koštati 25 miliona dinara. Možda deluje mnogo, dok se ne podeli sa brojem radnika, odnosno dece koja bi paketiće dobila, i ne odbije PDV...

Sve ove cene koje su iznete su zapravo procenjena vrednost javne nabavke, a konačna cena znaće se po okončanju cele procedure izbora ponuđača.

Vozila GSP

Foto: Mateja Beljan

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sns

    Jel mercedesovi ? Nasi, domaci? Hahahah

  • ivan s

    Prevelike su to ambicije, ipak će sad metro.

  • Realan

    Nigde ne pominju platu.Zato sto je korona da je normalno stanje ne bi imao ko da upali autobuse.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima