• 16

Ovako izgleda unutrašnjost spomenika Stefanu Nemanji: Građani mogu da vide i podzemni deo

, Telegraf

Umesto na uobičajenom postamentu, Stefan Nemanja stoji na napuklom vizantijskom šlemu koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo

  • 16

Video: Ovako izgleda izbliza spomenik Stefanu Nemanji

U Beogradu je večeras na ceremoniji na Savskom trgu, otkriven spomenik Stefanu Nemanji, a ekipa Telegrafa posle svečanog dela, snimila je unutrašnjost spomenika, koji predstavlja svojevrstan muzej u kom su postavljeni mozaici koji predstavljaju delove iz života velikog župana.

Umesto na uobičajenom postamentu, Stefan Nemanja stoji na napuklom vizantijskom šlemu koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo.

Ta četiri reljefa pokazuju život Stefana Nemanje, njegovu istoriju. Spomenk se razlikuje od ostalih, jer ima telo od bronze, tzv. "bunar"sa zastakljenim podom kroz koji građani mogu da vide podzemni deo spomenika, a taj efekat beskonačnosti pokazuje da "spomenik raste iz centra zemlje kroz vekove".

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci, spis izdat krajem 12. veka od strane Stefana Nemanje.

Drugu verziju je izdao njegov sin Stefan. Original dokumenta se čuva u Hilandaru, a u spisu se opisuje život Stefana Nemanje.

Pisana je na pergamentu, dugom 63 a širokom 32,5 cm. Donji deo je sužen, počevši od 50. cm pa do kraja, tako da ima oblik nepravilnog trougla. Tekst je pisan ustavnim pismom, crnim mastilom. Ima ukupno 75 redova. Na kraju je Stefanov potpis ispod njega je datum (“meseca septembra 29. dan”) i potvrda kralja Vladislava.

Video: Uz crkvena zvona otkriven spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki

    Spomenik je super ,izgleda moćno svaka čast ali me nešto drugo interesira koliko je bilo ljudi na otvaranju i kako da sad nije bilo nikakvih mera protiv corone jedan ipo metar razmaka nego svi u gomili a nemoze se ići na stadione i u dvorane na utakmice to mi nije logično...koliko će biti sad zaraženih posle ...

  • Milorad

    Odlično je taj spomenik sada bi trebalo pored njega podici jos jedan Novaku Djokovicu Kojim se divimo u celom svetu da ne bude to tek posle 500 godine kao ovo sada

  • mm

    Ako smo ga napravili vala, neka nam je na cast, a neka je na "cast" i ovim hejterima koji sve sto se uradi, diskvalifikuju i unizavaju ... i jos nesto, u okruzenju gde se ja krecem, na poslu, najveci hejteri i oportunisti su najslabije osobe koje nemaju nikakve ambicije, tako da i to treba da govori o ljudima koji su vecito protiv onoga sto se uradi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima