≫ 

Prelepi prizor na Adi, divni labudovi krstare jezerom: Bilo ih je mnogo više, molba za posetioce

Labudovi su rod ptica iz porodice Anatidae, u koju još spadaju guske i patke

  • 0
Labudovi, Ada Ciganlija Labudovi u Savskom jezeru Foto: Telegraf.rs

Nestvarna, prelepa slika labudova koji ispunjavaju Savsko jezero nije prizor na koji smo navikli. Kraj sezone na Adi Ciganliji prošle godine "doveo" je ove predivne ptice na beogradsko kupalište.

- Labudovi su se pojavili krajem septembra, početkom oktobra prošle godine. Ne znamo odakle su došli. Ono što smo mi saznali jeste da labudovi leti borave u plićim vodama, a zimi u dubljim jer se one teže zamrzavaju pa im je lakše da dođu do hrane - objasnili su za Telegraf.rs iz JP "Ada Ciganlija".

Iz preduzeća su zamolili posetioce Ade da ne hrane labudove hlebom jer oni hranu nalaze u jezeru. Takođe su istakli da ih je pre oko mesec i po, dva bilo mnogo više.

Labudovi koji su se u sredu nalazili na polovini Savskog jezera izazvali su reakciju gotovo kod svake osobe koja ovih dana prošeta stazama Ade Ciganlije.

Oko dvadeset labudova koliko ih je bilo u jednom trenutku u sredu "omogućilo" je posetiocima Ade Ciganlije da "beogradsko more" dožive na potpuno novi način.

Prelepe ptice prilazile su obali i delovale su kao da se i one "oduševljavaju" ljudima koliko i oni njima.

Navikli smo da labudove viđamo na Zemunskom keju. Oni su ovom delu Beograda svojim prisustvom dali dodatnu draž.

Dunav u Zemunu godinama je ispunjen jatom ovih ptica.

Takođe ih ima i na keju 25. maj.

Labudovi

Labudovi su rod ptica iz porodice Anatidae, u koju još spadaju guske i patke. Labudovi se od gusaka u užem smislu razlikuju i dužim vratom koji im omogućuje pretraživanje dna dubljih voda, i veličinom tela koje ih čini najvećim vodenim pticama.

Perje labudova je ili potpuno belo, ili je mešavina crnog i belog, pri čemu bela varijanta može ponekad imati crne vrhove krila. Mužjaci i ženke su uvek vrlo slični, bez polnog dimorfizma.

Raspon krila im može dostići dva metra, a mogu težiti 15 kilograma. Suprotno krilima, noge su im relativno kratke, tako da labudovi na tlu deluju prilično nespretno. No zato imaju vrlo snažne letne mišiće, pa mogu preleteti i više od hiljadu kilometara do svojih gnezdišta na severu.

Oba roditelja zajedno brinu o mladuncima. Ostaju s njima do godinu dana.

Navodi o životnom veku labudova su vrlo različiti. Kreću se od 19 pa do 50 godina, a delom i puno više od toga.

Video: U moru belih labudova usnimili smo crne ljubavnike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA