• 0

Prelepi prizor na Adi, divni labudovi krstare jezerom: Bilo ih je mnogo više, molba za posetioce

, Telegraf

Labudovi su rod ptica iz porodice Anatidae, u koju još spadaju guske i patke

  • 0
Labudovi, Ada Ciganlija

Labudovi u Savskom jezeru Foto: Telegraf.rs

Nestvarna, prelepa slika labudova koji ispunjavaju Savsko jezero nije prizor na koji smo navikli. Kraj sezone na Adi Ciganliji prošle godine "doveo" je ove predivne ptice na beogradsko kupalište.

- Labudovi su se pojavili krajem septembra, početkom oktobra prošle godine. Ne znamo odakle su došli. Ono što smo mi saznali jeste da labudovi leti borave u plićim vodama, a zimi u dubljim jer se one teže zamrzavaju pa im je lakše da dođu do hrane - objasnili su za Telegraf.rs iz JP "Ada Ciganlija".

Iz preduzeća su zamolili posetioce Ade da ne hrane labudove hlebom jer oni hranu nalaze u jezeru. Takođe su istakli da ih je pre oko mesec i po, dva bilo mnogo više.

Labudovi koji su se u sredu nalazili na polovini Savskog jezera izazvali su reakciju gotovo kod svake osobe koja ovih dana prošeta stazama Ade Ciganlije.

Oko dvadeset labudova koliko ih je bilo u jednom trenutku u sredu "omogućilo" je posetiocima Ade Ciganlije da "beogradsko more" dožive na potpuno novi način.

Prelepe ptice prilazile su obali i delovale su kao da se i one "oduševljavaju" ljudima koliko i oni njima.

Navikli smo da labudove viđamo na Zemunskom keju. Oni su ovom delu Beograda svojim prisustvom dali dodatnu draž.

Dunav u Zemunu godinama je ispunjen jatom ovih ptica.

Takođe ih ima i na keju 25. maj.

Labudovi

Labudovi su rod ptica iz porodice Anatidae, u koju još spadaju guske i patke. Labudovi se od gusaka u užem smislu razlikuju i dužim vratom koji im omogućuje pretraživanje dna dubljih voda, i veličinom tela koje ih čini najvećim vodenim pticama.

Perje labudova je ili potpuno belo, ili je mešavina crnog i belog, pri čemu bela varijanta može ponekad imati crne vrhove krila. Mužjaci i ženke su uvek vrlo slični, bez polnog dimorfizma.

Raspon krila im može dostići dva metra, a mogu težiti 15 kilograma. Suprotno krilima, noge su im relativno kratke, tako da labudovi na tlu deluju prilično nespretno. No zato imaju vrlo snažne letne mišiće, pa mogu preleteti i više od hiljadu kilometara do svojih gnezdišta na severu.

Oba roditelja zajedno brinu o mladuncima. Ostaju s njima do godinu dana.

Navodi o životnom veku labudova su vrlo različiti. Kreću se od 19 pa do 50 godina, a delom i puno više od toga.

Video: U moru belih labudova usnimili smo crne ljubavnike

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima