≫ 

Čudimo se što je danas pao sneg, iako pamtimo da se Beograd belio i krajem aprila, pa čak i u maju

Više je snega palo u Beogradu nego na Kopaoniku

  • 6
Sneg u Beogradu Foto: Mateja Beljan

Za 24 sata na Vračaru je palo ukupno 10 centimetara snega. Zanimljivo je da je u isto vreme Kopaonik dobio samo 4 novih centimetara, ali je pokrivač na ovoj planini skoro metar. Najviše padavina zabeleženo je u zapadnoj Srbiji, pa je rekorder Zlatibor sa 23 centimetra, u Loznici je palo 14, a u Požegi 15 centimetara snega.

Ali, nije ovo prvi put da se Beograd beli u aprilu. Istina, ovo je mesec obično suv i sunčan, pa je sneg, koji je prekrio prolećno cveće, zaista retka pojava. Ipak, najkasniji sneg zabeležen u Beogradu u poslednjih stotinu godina pao je 11. maja 1953. godine. Srednji datum poslednjeg snega u Beogradu je, pak 21. mart, šti znači da se, zapravo, često događa, da pahulje vidimo u ranom proleću.

Međutim, ovo noćas nije bilo samo obično provejavanje. Ali i ranije je ozbiljniji sneg bio viđen u aprilu - najkasniji datum formiranja snežnog pokrivača u Beogradu je bio 22. april 1997. godine. Ipak, srednji datum poslednjeg snežnog pokrivača je 5. mart.

Beograd, inače, ima u proseku 39 dana sa snežnim pokrivačem na godišnjem nivou. Maksimalan broj dana sa snežnim pokrivačem je zabeležen 1940. godine i iznosio je 98 dana. Ali... čini se da nam snega manjka poslednjih godina. Padne, tek simbolično i još nam priredi ovakva zakašnjenja.

Samo dva puta u sto godina dogodilo se da sneg padne u Beogradu samo jednom u sezoni. To je bila prošla zima, kao i zima 1950/1951. godine.

Inače, najveća visina snežnog pokrivača u Beogradu je zabeležena 3. februara 1962. godine i iznosila je 80 centimetara.

Video: Beograd pod snegom u sred aprila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    7. april 2021 | 10:39

    7.05.1988 godine , sneg vejao kao blesav na Kosovu

  • Ja

    7. april 2021 | 10:58

    Ovo je ipak najveći sneg u aprilu ,16 cm u Košutnjaku.

  • Toni

    7. april 2021 | 10:49

    Kad sam jedne godine nije davno bilo polovinom jula putovao kroz austriju na godisnji odmor sneg se spustio do autoputa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA