• 0

NEBEZBEDNO: Nelegalni priključci za struju splavova opasni po život! (FOTO)

U EDB-u kažu da je reč o lokalima koji struju koriste nelegalno i da nisu u njihovoj nadležnosti, dok u MUP-u navode da je intervencija moguća samo sudskim nalogom. Gradska Uprava za vode tvrdi da će objekti sa dozvolom morati da imaju legalne priključke ili će biti uklonjeni

  • 0

Gomile kablova, obmotanih oko bandera i razvodnih kutija, kojima se splavovi na Savskom keju snabdevaju strujom, predstavljaju pravu "tempiranu bombu" i veliku opasnost po bezbednost. Međutim, izgleda da po staroj srpskoj "praksi", za ovaj problem niko nije nadležan.
U Elektrodistribuciji Beograd kažu da se radi o lokalima koji gradsku struju koriste nelegalno i koji, samim tim, nisu u nadležnosti EDB-a. Intervencija MUP-a moguća je samo sa sudskim nalogom, dok u Upravi za vode nadležnost "vraćaju" na EDB, ali kažu da će lokali koji nemaju legalan priključak na struju biti uklonjeni.

Skoro uobičajena slika pored svakog splava na Savskom keju je bandera oko koje su nevešto namotani kablovi, koji idu iz razvodnih kutija koje "zjape" otvorene. Kablovi idu od jedne do druge bandere, do splavova, često tako namešteni da su veoma blizu vode, ali i staze za pešake.

U Elektrodistribuciji Beograd kažu za Telegraf da se radi o nelegalnim priključcima na gradsku struju i da zbog toga bezbednost okoline od ovako "organizovane" struje nije u njihovoj nadležnosti.
- Priključci za koje smo mi dali dozvolu su potpuno bezbedni. Vlasnici tih lokala su se na struju priključili sami i mi tu ništa ne možemo, nismo odgovorni. EDB ima svoje jedinice koje kontrolišu priključke, pa samim tim i bezbednost, ali radimo samo po prijavi. Mi ne možemo da kontrolišemo dva miliona ljudi u Beogradu i da znamo ko je kako priključen. Konkretnu situaciju na Savskom keju nam niko nije prijavio, pa nismo ni mogli da reagujemo - kažu u EDB-u za naš portal.

Načelnik Uprave za preventivu u Sektoru MUP- a za vanredne situacije Ivan Zarev kaže za Telegraf da MUP nije nadležan za ovaj problem i da ne može da reaguje ako nema sudski nalog.
- Ako se radi o leganom priključku, mora se poštvati Pravilnik o tehničkim normativima za električne instalacije niskog napona. Problem sa splavovima i lokalima na vodi je u tome što oni nisu u nadležnosti MUP-a, već u nadležnosti Ministarstva saobraćaja, kao plovni objekti. MUP, dakle, tu nema ingerencije i može da interveniše samo po nalogu određenih organa - objasnio je Zarev za naš portal.
UPRAVA ZA VODE: KO NE PROĐE NOVI KONKURS, BIĆE UKLONJEN
Iz Gradske uprave najavljeno je "uvođenje reda" na obalama beogradskih reka. U narednih nekoliko dana trebalo bi da budu potpisani ugovori sa sedam najbolje rangiranih učesnika Javnog konkursa za postavljanje splavova, marina i ugostiteljskih objekata na potezu od Zemunskog keja do Ušća
Direktorka gradske Uprave za vode Jovana Antić kaže za Telegraf da je jedan od uslova ovog konkursa upravo legalan priključak na elektrodistributivnu mrežu.
- Svi objekti koji će nakon sprovedenog konkursa biti postavljeni sa dozvolom imaće legalne priključke na elektrodistributivnu mrežu, jer je jedan od uslova konkursa da učesnik dostavi i uslove EDB-a. Objekti koji ne prođu konkursnu proceduru biće sukcesivno uklonjeni. Inače, bespravni priključci na elektrodistributivnu mrežu i do sada su mogli da se rešavaju u skladu sa propisima iz ove oblasti (isključenje sa mreže i podnošenje propisanih prijava) od strane nadležnih, što nije grad Beograd, već EDB - rekla je Antić za naš portal.
Do vlasnika nekog od lokala nije bilo moguće doći, jer se na dostupne brojeve telefona niko nije javljao.
(M. S.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima