≫ 

Evakuacija na Banovom brdu zbog avio-bombe: Đaci OŠ "Banović Strahinja" u ponedeljak ne idu u školu

Škola neće raditi kako bi se izvršila dezinfekcija zgrade, s obzirom na to da će u nedleeju evakuisani građani boraviti u njoj

  • 0
avio bomba Foto-ilustracija: Shutterstock

Zbog uništavanja avio-bombe zaostale na iz Drugog svetskog rata, koja je pronađena na gradilištu u Nodilovoj ulici na Banovom brdu, stanovnici okočnih ulica u će u nedelju, 25. aprila, biti evakuisani iz svojih domova, a učenici Osnovne škole "Banović Strahinja" u ponedeljak neće pohađati nastavu.

"Osnovna škola 'Banović Strahinja' neće organizovati neposredan rad sa učenicima, niti druge aktivnosti u školi (nastava za sve učenike škole, rad produženog boravka, upis i testiranje za prvi razred, prijem stranaka neće biti organizovan u školi). Navedenog dana obaviće se dezinfekcija celokupnog protora škole, u cilju bezbednog povratka u školske prostorije narednog dana, u utorak, 27. aprila", navedeno je u saopštenju škole.

U saopštenju se dodaje da će "u školi biti smeštena starija i bolesna deca, lica sa posebnim potrebama i majke sa decom, kao i lica pozitivna na virus korona i lica koja su u izolaciji, ukoliko nemaju alternativni smeštaj".

Stroga pravila evakuacije

Gradski štab za vanredne situacije je doneo naredbu o merama evakuacije stanara u tom delu grada. Postupak evakuacije stanovnika, motornih vozila, materijalnih dobara i kućnih ljubimaca treba da bude u poluprečniku od 150 metara od mesta pronalaska eksplozivnog ostatka rata, avio-bombe.

Stanari treba svoja vozila da pomere do subote u 22 sata. U suprotnom, biće premeštena na parking na Adi.

❗❗❗В А Ж Н О ❗❗❗ Обавештавамо грађане Чукарице да ће у недељу, 25. априла, у временском периоду од 6.00 до 17.00 часова...Posted by Vojkan Trdenić on Четвртак, 22. април 2021.

Stanovništvo koje se evakuiše biće smešteno u prostorije OŠ "Banović Strahinja", gde će biti obezbeđeni svi potrebni uslovi za privremeni boravak ljudi, uspostavljeno poštovanje kućnog reda na mestu prihvata i obezbeđene potrebne količine vode za piće.

Izmena trasa linija gradskog prevoza

Gradilište se nalazi u blizini Požeške ulice, kojom prolazi veliki broj vozila gradskog prevoza, ovog dana biće izmenjena trasa mnogih linija, a veliki broj stajališta biće ukinut.

Požeška ulica od broja 1 do 26a, Zrmanjska ulica od broja 29 do 47, kao i Paštrovićeva od broja 1 do broja 61 biće zatvorene za saobraćaj od 6 do 17 sati.

Očekuje se izmena u saobraćaju za sledeće linije:

- tramvaji sa linija 12L2 i13 biće preusmereni sa Mosta na Adi do okretnice „Gospodarska mehana“;

- autobusi sa linija 23 i 53, u oba smera,saobraćaće: Bulevar vojvode Mišića - Radnička - Savska magistrala - Svetolika Lazarevića Laze - Radnička - Endija Vorhola - Đorđa Ognjanovića - Požeška - Blagoja Parovića i dalje redovnom trasom;

- autobusi sa linije 37, 51 i 52, u oba smera, saobraćaće: Bulevar vojvode Mišića - Radnička - Savska magistrala - Svetolika Lazarevića Laze - Radnička - Endija Vorhola - Trgovačka i dalje redovnom trasom;

- autobusi sa linije 49, u oba smera, saobraćaće: Banovo Brdo - Požeška - Đorđa Ognjanovića - Endija Vorhola - Radnička - Svetolika Lazarevića Laze - Savska magistrala - Radnička - Petlja "Radnička" - Bulevar vojvode Mišića i dalje redovnom trasom;

- autobusi sa linije 85,u oba smera, saobraćaće: Banovo Brdo - Požeška - Đorđa Ognjanovića - Endija Vorhola - Radnička - Svetolika Lazarevića Laze - Savska magistrala - Radnička - Petlja "Radnička" - Most na Adi i dalje redovnom trasom;

- autobusi sa kružne linije 57 saobraćaće: Požeška - Blagoja Parovića - Žarkovačka i dalje redovnom trasom;

- autobusi sa kružne linije 87 saobraćaćena relaciji: Petlja "Radnička" /kružni tok/ Banovo Brdo na sledeći način:

- u smeru ka Banovom brdu: Petlja "Radnička" /kružni tok/ - Radnička - Savska magistrala - Svetolika Lazarevića Laze - Radnička - Strugarska - Obalskih radnika - Radnička - Endija Vorhola - Đorđa Ognjanovića - Požeška - Banovo Brdo;

- u smeru ka Petlji Radnička /kružni tok/: Banovo Brdo - Požeška - Đorđa Ognjanovića - Endija Vorhola - Radnička - Svetolika Lazarevića Laze - Savska magistrala - Radnička - Petlja "Radnička"/kružni tok/;

- autobusi sa linije 58 i 88 u oba smera, saobraćaće: Bulevar vojvode Mišića - Radnička - Savska magistrala - Svetolika Lazarevića Laze - Radnička - Endija Vorhola - Vodovodska i dalje redovnom trasom.

"Bezbednost građana je prioritet"

- Nakon detaljnog planiranja i priprema, u nedelju 25. aprila ove godine u sedam časova ujutru, pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova započeće postupak neutralizacije, uklanjanja, transporta i uništavanja avio-bombe zaostale iz Drugog svetskog rata iz Nodilove ulice broj 10 u gradskoj opštini Čukarica - izjavio je Luka Čaušić, v. d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova - načelnika Sektora za vanredne situacije.

Prema njegovim rečima, u ovoj akciji prioritet je bezbednost građana koji će biti evakuisani iz svojih domova ukoliko se nalaze u potencijalnoj zoni opasnosti.

Istakao je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova naročito obratiti pažnju na sugrađane koji su slabije pokretni, kao i da će voditi računa o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

- Preduzećemo sve mere kako bi naši građani bili bezbedni i kako bi se nakon uspešnog okončanja ove akcije vratili svojim domovima kad se za to steknu uslovi - izjavio je Čaušić.

On je naveo da će u ovoj akciji koja je ocenjena kao visokorizična učestvovati veliki broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, Direkcije policije, Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije, Sektora za ljudske resurse, kao i predstavnici Grada Beograda, Gradskog sekretarijata za vanredne situacije, Crvenog krsta, volonteri gradske opštine Čukarica, Doma zdravlja Čukarica i službe Hitne pomoći.

Avio-bomba američkog porekla, težine 242 kilograma, dužine 120 centimetara i prečnika 35 centimetara, pronađena je prilikom izvođenja radova u Nodilovoj ulici na Čukarici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA