Radojičić: Rešićemo pitanje privremenog smeštaja za porodicu dece nastradale u nesreći na Čukarici

Radojičić je istakao da je jedno teže povređeno dete još uvek na bolničkom lečenju u Dečjoj univerzitetskoj klinici "Tiršova"

  • 0
Zoran Radojičić, Draško Stanivuković Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić održao je juče još jedan sastanak sa predstavnicima građanskog pokreta "Opre Roma", koji se bavi pitanjima s kojima se suočava romska zajednica u Srbiji, kao i sa sekretarima resorno-nadležnih gradskih sekretarijata. Sastanku je prisustvovao i predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.

- Nakon nesreće koja se dogodila u martu na Čukarici, tačnije u neformalnom romskom naselju gde je povređeno sedmoro dece, od kojih je jedno nažalost preminulo, imali smo više radnih sastanaka kako na nivou Gradske uprave tako i sa predstavnicima građanskog pokreta "Opre Roma", a sve u cilju pronalaženja rešenja, kako bismo pomogli porodicama povređene dece. Zbog složenosti ovog problema, u njegovo rešavanje uključeno je više resornih sekretarijata Gradske uprave - rekao je gradonačelnik.

Radojičić je istakao da je jedno teže povređeno dete još uvek na bolničkom lečenju u Dečjoj univerzitetskoj klinici "Tiršova". Treba napomenuti da je Grad Beograd nakon iskazane potrebe detetu opredelio dodatna novčana sredstva kako bi se njegov medicinski oporavak uspešno završio.

- Ono na čemu sada radimo odnosi se na to da pronađemo rešenje kojim bi deca mogla da nastave svoj oporavak u adekvatnim uslovima. Na sastanku je postignut dogovor da se porodici koja ima prebivalište u Beogradu dodeli stan na privremeno korišćenje - istakao je Radojičić.

Kako je objasnio, Grad pokušava da i za porodice čija su deca takođe povređena i koja su sada na kućnom lečenju, a koja nemaju prebivalište na teritoriji grada Beograda, nađe zakonsku mogućnost rešavanja pitanja njihovog smeštaja za oporavak u adekvatnim uslovima.

Ono što je u toku, a što je takođe istaknuto na sastanku, jeste i to da Grad Beograd preduzima sve mere kako bi se deponija u ovom naselju sanirala u meri u kojoj bi se povećala bezbednost ljudi i predupredile slične nesreće.

Gradonačelnik je podsetio da je 26. aprila doneo Rešenje o formiranju Radne grupe za izradu Nacrta Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada Beograda za period od deset godina, odnosno od 2022. do 2032. godine i Nacrta akcionog plana za njeno sprovođenje. Strategija predstavlja dokument strateškog opredeljenja Grada Beograda u oblasti unapređenja prava i položaja lica romske

nacionalnosti koja žive na teritoriji grada Beograda, a to znači stvaranje uslova za socijalnu uključenost i suzbijanje diskriminacije Roma i Romkinja, odnosno stvaranje uslova za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava.

- Još jednom izražavam saučešće porodici preminulog deteta. U ovom trenutku su najvažniji zdravlje i oporavak dece, što je bio zaključak svih koji su prisustvovali ovim sastancima, kao i to da se zajedničkom akcijom svih nadležnih službi što pre realizuju zaključci sa ovog sastanka - zaključio je gradonačelnik Radojičić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA