• 9

Zmije na ulicama Beograda zbog buke: Ako vidite smuka, dovoljno je da uradite samo jednu stvar

Strah od zmija zove se ofidiofobija i može se pobediti

  • 9
Zmija smuk

Foto: Wikimedia/FelixReimann

Samo za poslednjih nekoliko dana građani sa Slavije, iz Kosovske ulice i sa Đerma prijavili su da su videli zmiju u svom kraju. Jedna se pojavila i u ulazu zgrade na Dorćolu. Ljudi kada vide zmiju, ne znaju je li otrovna, a trebalo bi da znaju da su u gradu one uvek bezopasne. Uglavnom su to smukovi i belouške, zaštićene zakonom. 

Smuk je strogo zaštićena i bezopasna životinjska vrsta. Za ljude osim estetskog ne predstavlja nikakvu opasnost.

- Vrlo je bezopasna, zato što se hrani malim životinjama koje davi i guta. Za ljude osim estetskog ne predstavlja nikakvu opasnost, svakako je ne treba dirati - objašnjava Kristijan Ovari, biolog "Beo Zoo vrta" za RTS.

Smukova ima i u gradovima. Zapravo, žive tamo tamo gde ima miševa, a u Beogradu ih ima dovoljno da bi ih privukli.

- Ta neverovatna životinjska vrsta se nalazi svuda oko nas. Voli kamenita područja, voli stare napuštene građevine, podrume, zapravo voli sva ona mesta gde se miševi po prirodi zavlače -  kaže Ovari.

Ako vidimo smuka, nema razloga da se plašimo, jer je bezopasan. Dovoljno je zaobići ga.

- Ako se jako plašimo, onda je uvek najjednostavnije uhvatiti jednu metlu i samo je nežno pomeriti sa strane, jer bitno je razumeti da se zmija nas mnogo više plaši, nego mi nje - ukazuje Ovari.

U centru grada, posebno na Dorćolu, poslednjih meseci bilo je mnogo rekonstrukcija. Sunce, buka i radovi izmamili su smukove napolje.

- Jako dobro oseća podrhtavanja zemljišta i najmanje vibracije, a naravno ovi građevinski radovi prave ne male nego poprilično velike vibracije. Automatski to plaši sav podzemni živalj, tako da između ostalog i zmije dolaze na površinu, ne bi li pobegle od izvora buke ili mogućnosti odrona - kaže Ovari.

Smukovi su plašljive životinje, ne napadaju i nisu otrovni. Pobeći će ako im priđete na nekoliko metara. Nema razloga da ih ubijate, bezopasni su, a kažnjivo je i zakonom, jer su zaštićena vrsta.

Strah od zmija zove se ofidiofobija i može se pobediti. Dovoljno smo životinja istrebili, ne moramo i ovu vrstu. Možda je bolje da pobedimo svoje strahove.

Video: Hrabri Vladica spasao smuka kog je zatekao na putu, ugrejao ga u svojim kolima

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    Posto su cene toliko skocile u marketima,ja sam planirao da se hranim zmijama,kao u vojsci kad smo bili na prezivljavanju,ali vidim da bi i ovo bio skup rucak.Pa sto jednostavno ne bace atomsku bombu na nas i da zavrse,a ne ovako da muce ovaj jadni i napaceni narod,mislim na vlast.

  • Nevena

    Ja kad bi videla zmiju onesvestila bih se tako da nebih mogla da reagujem

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima