"Nagazne mine" po parkićima, ispred bolnica: Kazna 10.000 dinara za vlasnika koji ne počisti za psom

Koji deo Beograda je, po vama, najviše "uprljan" izmetom kućnih ljubimaca? Svoje mišljenje nam ostavite u komentarima

  • 90
Pas, psi, pseći izmet, govance, vlasnik šeta psa ljubimci Foto: Shutterstock

"Neću da kupim izmet za svojim ljubimcem jer nemam nameru da ga nosim kilometrima do prve kante. Kad ih postave i ja ću da čistim za svojim psom", jedan je od izgovora koji koriste vlasnici životinja jer ostavljaju "nagazne mine" širom grada Beograda. Kazna za takvo ponašanje je 10.000 dinara.

Na ulicama glavnog grada često može da se primeti izmet kućnih ljubimaca koji je, kako deluje, ostavljen tako da sam nestane. Određeni broj vlasnika ih savesno skupi i baci u kantu, međutim, dovoljna je nekolicina njih koji to ne rade da sav trud onih, koji poštuju pravila, "padne u vodu".

- Najviše izmeta viđam na Starom gradu i Vračaru. Ulicama tog dela Beograda jedva može da se prođe od "nagaznih mina". Da se čovek ne zaprlja mora da hoda pognute glave i da dobro gleda gde će da zgazi - započeo je razgovor za Telegraf.rs Beograđanin M. P. (35) koji je primetio i prijavio ovaj problem.

Naš sagovornik je istakao da je, po njegovom mišljenju, najstrašnije kad vidi izmet kućnih ljubimaca u parkićima za decu.

- Nekako i da razumem da neko ne pokupi za svojim psom na ulici. Ali nikako ne mogu da razumem da to ne uradi na mestu gde se igraju deca koja pipaju sve živo i posle tim rukama dodiruju svoja usta i lice. I toga su svesni vlasnici koji ne kupe za svojim ljubimcima, ali ih ne interesuje - kazao je Beograđanin.

Dodao je da ne razume kako neko može da ne poštuje grad u kome živi.

Izmet kućnih ljubimaca ne viđa se samo po ulicama i parkićima. Njega ima svuda - u školskim dvorištima, pored bolnica, domova zdravlja...

Komunalna milicija ima zakonska ovlašćenja da vrši kontrolu i preduzima mere prema vlasnicima koji svoje pse izvode na javnu površinu.

- Članom 31. Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda ("Sl. list grada Beograda", br. 37/2011, 55/2011, 34/2014, 114/2016 - dr. odluka, 19/2017 i 109/2018), propisano da komunalna milicija ima zakonska ovlašćenja da vrši kontrolu i preduzima mere prema vlasnicima koji svoje pse izvode na javnu površinu, ukoliko se isti ne pridržavaju propisa iz navedene Odluke, u koje, pored ostalih, spadaju i obaveze držaoca životinje, odnosno lica koje izvodi psa na javnu površinu, da istog izvodi na povodniku te da površinu, koju je pas na bilo koji način isprljao, bez odlaganja očisti.

Čovek, muškarac, pas Foto-ilustracija: Pixabay

Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara, a koju komunalni milicionar izriče prekršajnim nalogom, ukoliko na licu mesta zatekne učinioca prekršaja - kazali su za Telegraf.rs iz Sekretarijata za informisanje.

Kazna za nemanje povoca

Pored sakupljanja izmeta, vlasnici pasa imaju obavezu da svoje ljubimce vode na povocu.

- Izvođenje pasa na javne površine grada Beograda je regulisano "Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda". Za vlasnike pasa, koji svoje ljubimce izvode na javne površine grada bez povoca, a ako su u pitanju opasni psi i bez zaštitne korpe, predviđena je kazna u iznosu od 20.000 dinara - objasnili su ranije za Telegraf.rs iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Zaštitnu korpu na njušci, prilikom izvođenja na javne površine grada, moraju da nose psi koji spadaju u kategoriju "opasnih pasa".

Pod opasnim psom se smatra bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je bez očiglednog povoda napala čoveka ili drugog psa i nanela mu telesne povrede ili smrt, jedinka koja je uzgajana, odnosno dresirana za borbe pasa ili nađena u organizovanoj borbi sa drugim psom, jedinka namenjena za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar, rase pit bul terijer ili mešanac te rase, koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, kao i  rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanac tih rasa, navedeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu.

Koji deo Beograda je, po vama, najviše "uprljan" izmetom kućnih ljubimaca? Svoje mišljenje nam ostavite u komentarima.

Video: Najveća sreća za jednog psa je brdo lišća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srećko Radovanović

    23. maj 2021 | 16:35

    Izvinite, a gde su kazne za komunalne policajce koji ne rade svoj posao?

  • Дејан

    23. maj 2021 | 14:36

    Кучкари су се смучили и Богу у народу,поготову ови са "топломер" псима..толико се бахато поношају да је то страшно.Волим псе,али мора да се зна неки ред,од нагазних мина нема где да се стане

  • Mimi

    23. maj 2021 | 16:32

    Kad bi stvarno, ali stvarno, naplaćivali ove kazne, nikad nam budžet ne bi bio puniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA