≫ 

Humanitarna vožnja džentlmena: Muškarci se u odelima i s leptir mašnama provozali zbog raka prostate

Svi učesnici su vozili brzinom od 30, 40 kilometra na čas uz pratnju policije

  • 0

U Beogradu je danas održana sedma po redu humanitarna vožnja, "The Distinguished Gentlemans Ride", na retro motorima, koje su vozili muškarci različitih generacija stilizovani, elegantni, u odelima, sa leptir mašnama, većina i sa brkovima, koji su inače zaštitni znak ove lepe i humanitarne akcije.

Misija ove vožnje, koja se od 2012. godine održava širom sveta, a od 2015. i u Srbiji, i predstavlja jednu od najmasovnijih I najuspešnjih humanitarnih akcija, je da podigne svest o važnosti prevnencije raka prostate i suicida kod muškaraca.

Ove godine sasvim atipični humani momci na motorima, oni koji svojim stavom i stilom promovišu kulturu, toleranciju, empatiju, žele da ukažu na velike probleme i opasnosti po zdravlje muškaraca širom sveta, jer čak 500.000 muškaraca godišnje umre od raka prostate, a 300.000 digne ruku na sebe.

- Ove godine čak u preko 100 zemalja i u oko 400 gradova vozili smo kako bismo ohrabrili jedni druge da vodimo računa o svom i o zdravlju bliskih ljudi i da naučimo da reagujemo na prve znake upozorenja. Rak prostate je podmukla i veoma česta bolest muškaraca, a mentalne bolesti, ukoliko se ne prepoznaju i ne leče na vreme se vrlo često završavaju suicdom, jer čak tri od pet samoubistava su počinili muškarci. U ove skoro dve godine jednog drugačijeg života, izolacija i velikih usamljenosti, neophodno je da ukažemo koliko nam je mentalno zdravlje važno - rekao je Sveta Simić.

- Kao i do sada podelili smo vaučere za preglede prostate, a ove godine zahvaljujući Skupštini grada obezbedili smo i besplatan anti-gen test za sve učesnike. Svi dobrovoljno doniraju novac, što pojedinačno, što motivišući sponzore da to urade na ime nekoga od vozača. Onima koji su najviše donirali dodeljuju se nagrade. Sve nas je više i na too smo ponosni, jer smo naš životni stil pretočili u nešto dobro i humano. Menjamo svest, imamo viši cilj, a pri tom uživamo u tome - dodao je.

Bez prepoznatljivih kožnih jakni, marama i kačketa, već naprotiv kao jedna sjajno stilizovana grupa muškaraca, za koju biste na prvi pogled pomislili da su deo nekog filmskog ili televizijskog snimanja, više od 200 vozača retro motora danas je projezdilo ulicama Beograda, vraćajući nadu da baš kao džentlmeni okupljeni oko gospodina Svete Simića, svi možemo da se pokrenemo i pokažemo koliko je važno da brinemo o sebi i drugima.

"The Distinguished Gentlemans Ride" je kao globalni pokret nastao u Australiji, inspirisan vintage stilom, sa idejom da se na takav način izbegne stereotip vozača motocikala i da se privuče pažnja okoline na jedan atraktivan način. Ovo nije nikakav moto skup, već se na najbolji način koristi specificna kolegijalnost koji vozači motora imaju.

Zbog toga i jesu stroga pravila učešća, koja za odrednicu imaju tipove motocikala, uglavnom retro, klasičnih i café racera, kao i dress code koji je takođe retro, uz tvid i leptir mašne. Sistem je fransizni, isti model dešavanja je u svim zemljama gde se DGR održava.

Sva prikupljena sredstva se preko Movembera, najveće svetske organizacije koja se bavi mentalnim zdravljem muškaraca, upućuje u institucije u svetu koje se bave ovim temama muškog zdravlja. Do sada je na ovaj način, preko 340.000 učesnika koji su glavni motivatori u svom okruženju u skoro 110 zemalja sveta, prikupljeno 27.45 miliona dolara.

Video: Bajker se zapalio posred auto-puta: Počeo da trči i gasi vatru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA