Splavovima kazna od 170.000 zbog nečišćenja otpada iz reka: Evo ko je dužan da vrši nadzor

Održavanje obale uz koju su privezani plovni objekti u nadležnosti je vlasnika

  • 4
Splavovi, djubre, otpad, komunalna policija, kazna Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Čišćenje otpada u rekama u priobalnom delu, gde se nalaze objekti poput splavova i čamaca, u nadležnosti je vlasnika tih objekata, rekli su za Telegraf.rs iz nekoliko gradskih institucija. Informaciju smo najpre dobili iz Beogradskog komunalnog servisa (Beokom), a kasnije potvrdili iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije i iz Sekretarijata za inspekcijske poslove. Takođe smo saznali da je za nepoštovanje te odluke propisana novčana kazna.

- Održavanje obale uz koju su privezani plovni objekti (čamci, splavovi, pontoni) u nadležnosti je vlasnika. Dužnost vlasnika da održava komunalni red oko svojih objekata se ne odnosi samo na vodeni pojas, već i na priobalje u delu koji je objekat zauzeo. Dužni su da uklanjaju otpad, naplavine, šiblje i rastinje na potezu koji zauzimaju - rečeno je iz Beokoma u odgovoru na naša pitanja.

Sličan odgovor sa nešto proširenim obavezama vlasnika naveli su iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

- Odredbom ove Odluke propisano je da je korisnik plutajućeg objekta obavezan da plutajući objekat postavi i koristi u skladu sa odobrenjem, da ga redovno održava u ispravnom i urednom stanju, da ga bojom i drugim sredstvima štiti od korozije, vlage i vode, da uklanja otpatke i nanos oko plutajućeg objekta, da održava i da se stara o bezbednosti prilaza plutajućem objektu, kao i da se stara da izvori svetlosti na plutajućem objektu budu postavljeni i zasenjeni tako da svojim položajem i jačinom ne ugrožavaju bezbednost plovidbe - naveli su sve obaveze vlasnika plutajućih objekata.

Iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije kazali su nam da je u njihovoj nadležnosti postupanje prilikom kršenja odredaba Odluke o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda, te da u tom slučaju sačinjavaju i izdaju prekršajni nalog.

Video: Na Savskom keju u Beogradu organizovana akcija čišćenja otpada

- Sekretarijat za poslove komunalne milicije nije ovlašćen da vodi upravni postupak i u upravnom postupku izdaje rešenja za uklanjanje odnosno otklanjanje navedenog problema (u konkretnom slučaju uklanjanje otpada).

Ukoliko po oceni inspekcijskog organa, postoje pretpostavke, da sprovođenje njegovih izvršnih odluka, neće biti moguće bez prisustva komunalnih milicionara, obrazloženim zahtevom će se obratiti Sekretarijatu za poslove komunalne milicije, koja će pružiti pomoć nadležnim organima Grada, kao i preduzećima, organizacijama i ustanovama koje na osnovu odluke Skupštine Grada odlučuju o pojedinim pravima građana, pravnih lica ili drugih stranaka - dodali su u svom odgovoru.

Inspekcijski nadzor nad primenom spomenute odluke, u nadležnosti je komunalne inspekcije.

Za nepoštovanje odluke propisane su i novčane kazne.

- Ista odluka propisuje i da će se novčanom kaznom od 100.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako ne postupi u skladu sa gore navedenim, odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 10.000 dinara, preduzetnik novčanom kaznom od 50.000 dinara, a fizičko lice kaznom od 10.000 dinara - stoji u odgovoru Sekretarijata za inspekcijske poslove.

- U skladu sa Planom inspekcijskog nadzora za 2021. godinu vršiće se redovni i vanredni inspekcijski nadzor nad primenom odredaba Odluke o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada Beograda sa ciljem da se preventivnim delovanjem ili izricanjem mera ostvari zakonitost i bezbednost poslovanja i postupanja nadziranih subjekata i spreče ili otklone štetne posledice po zakonom i drugim propisom zaštićena dobra, prava i interese - dodali su.

Gradska čistoća dobrovoljno učestvuje, nema nadležnost

Prethodno smo pisali o čišćenju priobalja Save, kada se grupa entuzijasta spustila do splava i čisteći reku i obalu džakovima napunili četiri kamiona Gradske čistoće.

- Čim se napuni jedan kamion, onda smo zvali ove iz "Gradske čistoće" da dovezu novi. Pre ove su bile neke druge manje akcije. Oni su to videli, javili su se. Pazite sad, institucije su se javile fizičkom licu, koje je pokrenulo akciju - rekao nam je tada organizator akcije Aleksandar Stakić.

Tim povodom obratili smo se i Gradskoj čistoći, odakle su nam rekli da čišćenje reka nije u njihovoj nadležnosti, ali da se odazivaju ovakvim akcijama.

- To je vanredno, kad mi izađemo sugrađanima u susret. To ne spada u našu redovnu nadležnost, niti u nadležnost uopšte - rekli su nam iz Gradske ćistoće.

Video: Labud i labudica s mladuncima ne mogu da se probiju kroz smeće u Savi: Uključite se u čišćenje reke!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA