≫ 

Koji fakultet u Srbiji je trenutno najpopularniji, a koji najskuplji? Ovo je najnoviji cenovnik

Da se za budžet vredi boriti poručuju i visine školarina na beogradskim fakultetima

  • 33
Studenti, indeks Foto-ilustracija: Shutterstock

Svi bivši maturanti koji su odlučili da nastave svoje školovanje sada vrše finalne pripreme za upis na željene fakultete. Iako je reč o jednoj o najvažnijih životnih odluka, kod nekih je na odabir budućeg poziva, pored želje, uticao broj budžetskih mesta i visina školarine koje visokoškolske ustanove nude.

Kada govorimo o Beogradskom univerzitetu, konkurencija je svake godine drugačija, a cenovnik fakulteta za sada ostaje isti. Kako su za Telegraf.rs rekli iz Univerziteta u Beogradu, ove godine je planiran upis za 14.974 studenata, nešto manje nego prethodne godine.

- Broj planiranih budžetskih mesta, za osnovne i integrisane akademske studije, ove godine je ukupno 9.588, dok je za samofinansiranje taj broj 5.386 - rečeno je.

Iako među mladima fakulteti tehničkih usmerenja bivaju sve popularniji, zbog bolje mogućnosti za pronalazak posla, studijski program za koje postoji najveće interesovanje, prema Izveštaju o upisu za prethodnu školsku godinu, jesu studije psihologije na Filozofskom fakuletu u Beogradu.

- Odmah iza psihologije su integrisane studije stomatologije, informatika na Matematičkom fakultetu, Fakultet organizacionih nauka, medicina, logopedija, softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu.

Ako bismo uzeli u obzir i osnovne i integrisane akademske studije Beogradskog univerziteta, najmanje šanse da upadnu na budžet imaju oni koji konkurišu za upis na Fakultet za fizičku hemiju, koji nudi 80 dostupnih budžetskih mesta. Takođe, za sve smerove ukupno, Fizički i Geografski fakultet nude po 140 mesta za "budžetske" studente.

A da se za budžet vredi boriti poručuju i visine školarina.

- Samo na Elektrotehničkom fakultetu, za smer Softversko inženjerstvo, treba izdvojiti sumu od 243.500 dinara - navedeno je.

To je ujedno i najskuplji smer Univerziteta u Beogradu. Ipak, i buduće arhitekte će morati za svoje obrazovanje, ukoliko nisu na budžetu, da plate čitavih 240.000 dinara.

Kada govorimo o ostalim traženim visokoškolskim ustanovama, za Matematički, Medicinski, Farmacutski, Fakultet organizacionih nauka i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, cena školovanja se kreće od 120.000 do 148.000 dinara. Nešto pristupačniji cenovnik nude Fizički fakultet (60.000), Šumarski fakultet (72.000), Tehnološko-metalurški (66.000) i Rudarsko-geološki fakultet (57.000).

Školovanje za strane studente u okviru Univerziteta u Beogradu, tek predstavlja "luksuz", budući da se za njih cene školovanja kreću od 1.000 do 3.500 evra.

Inače, tokom prethodne akademske 2019/2020. godine, bila su organizovana tri upisna roka, a status brucoša ponelo je oko 13.000 studenata, dok je ostalo nešto preko 2.000 upražnjenih mesta.

Prijemni ispiti za upis na neke od beogradskih državnih fakulteta biće organizovani u ranim jutarnjim časovima, od 28. juna do 2. jula, u zavsinosti od fakulteta, dok je planirano da rezultati budu objavljeni najkasnije 5. jula do 16 sati.

Video: Ima fakultetsku diplomu horskog pevanja, a radi kao automehaničar: Kad zapeva i šraf zaigra!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    14. jun 2021 | 20:25

    Najskuplji fakultet je fakultet zivota,sinko na tom fakultetu nema protekcije,ili si pukovnik ili pokojnik

  • misirac

    14. jun 2021 | 21:10

    Svi smo mi prolazili kroz slične stvari(finansijski). Roditelji se za glavu sad hvataju. Te cifre su samo školarina, a gde je sve ostalo… Pustite roditelje neka brinu o tome, a vi kad oni ostare, ne zaboravite to! Nagradite prvenstveno sebe, a potom i njih, tako što ćete završiti taj fax. Taj dan kada diplomirate je… nemam reči da vam ga opišem. Srećno brucoši!Predstoji vam najlepši period života!

  • !!!

    14. jun 2021 | 21:36

    nisu svi fakulteti u beogradu!!! I nije Srbija beograd!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA