≫ 

Reklame i filmovi snimaju se na ulicama Beograda, a evo koliko zapravo košta zatvaranje i blokada

Odluka da li će zahtev biti odobren ili ne zavisi od većeg broja saobraćajnih karakteristika

  • 1
Zatvaranja ulica zauzećća Foto: Telegraf/Pixabay

"Snimanje reklame za grčku elektroprivredu zatvara Terazijski tunel. Snima se film The machine u Kraljice Marije" - ove servisne informacije pomalo su iznervirale Beograđane, ali, mnogi i ne znaju kako zapravo funkcioniše procedura za zauzeće ulica.

"I meni za vikend dolazi cura pa bi zbog uspešnijega fotosešna rado zatvorio par raskrsnica i ulica. Ono kao hodamo ja i ona zagrljeni sredinom ulice... i cmoknemo se nasred raskrsnice. Molim za razumevanje da blokiram par ulica i raskrsnica. Hvala!", glasio je jedan od komentara ostavljen na našoj vesti.

"Evo i ja imam želju da napravim par selfija nasred Kružnoga toka na Slaviji. Ono kao ja šepurim se nasred raskrsnice kao da sam Beograd oslobodio... Pa se nadam da će mi policija i gradska vlast omogućiti ispunjavanje te malecke željice", napisao je jedan naš čitalac.

Pa, ove želje možda bi i mogle da se ispune, ali potrebno je imati dovoljno dubok džep za tako nešto i, naravno, dobiti odobrenje za zadato vreme i mesto. Za potrebe snimanja, manifestacija i događaja, kao i radova na objektima, moguće je privremeno zauzeti deo ulice i trotoara.

- Odluka da li će zahtev biti odobren ili ne zavisi od većeg broja saobraćajnih karakteristika, kao na primer: koja je ulica u pitanju, koliko je planirano da traje zauzeće, za koji dan se traži zauzeće, da li su dnevni ili noćni uslovi, da li se zatvara saobraćaj ili je izmena, da li se u uticajnoj zoni nalazi već izdata dozvola za izmenu režima saobraćaja, da li se planiraju radovi u toj zoni i slično - objasnili su za "Telegraf" u Sekretarijatu za saobraćaj grada Beograda.

Uputili su nas na svoj sajt gde postoje sve informacije o tome koliko blokada ulica košta.

Ukoliko nemate u planu da izvodite radove, već samo da zatvorite ulicu ili deo nje zbog održavanja manifestacije, moraćete da se obratite pismeno Sekretarijatu za saobraćaj, na šalteru u Ulici 27. marta 43-45.

Nije dovoljan samo zahtev, već i izrađen elaborat privremene izmene režima saobraćaja, saglasnost upravljača puta i dokaz o uplati administrativne takse.

Obrada zahteva može da potraje i do 30 dana.

Ako je zahtev opravdan, sledi uplata Sekretarijatu za javne prihode, ali obavezno je potrebno pribaviti i rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Postoji administrativna taksa za zahtev i administrativna taksa za saglasnost.

Naknada za održavanje sportskih ili drugih priredbi na opštinskim putevima i ulicama utvrđuje se dnevno, po metru kvadratnom:

- Pri zauzimanju opštinskog puta i ulica kojim saobraćaju vozila javnog gradskog prevoza uz obustavu saobraćaja naknada je 123,22 dinara;

- Pri zauzimanju opštinskog puta i ulica kojim saobraćaju vozila javnog gradskog prevoza uz izmenu režima saobraćaja 98,92 dinara

- Pri zauzimanju opštinskog puta i ulica kojim ne saobraćaju vozila javnog gradskog prevoza uz obustavu saobraćaja 81,57 dinara

- Pri zauzeću opštinskog puta i ulica kojim ne saobraćaju vozila javnog prevoza uz izmene režima saobraćaja 59,86 dinara

- Pri zauzeću trotoara 37 dinara.

Poseban cneovnik važi kada je u pitanju izvođenje radova. Zauzeće se takođe naplaćuje dnevno, po metru kvadratnom, i to po sledećem cenovniku:

- Raskopavanje (u vremenu od 1. aprila do 31. oktobra) košta 13,10 dinara

- Raskopavanje (u vremenu od 1. novembra do 31. marta) košta 21,35 dinara

- Zauzimanje javnih površina zbog radova (kolovoz u ulicama u kojima saobraćaju vozila gradskog prevoza) košta 90,90 dinara

- Zauzimanje javnih površina zbog radova (ostale ulice) košta 56,55 dinara

- Zauzimanje trotoara košta 38,43 dinara

- Zauzimanje ili ukudanje parking mesta 90,90 dinara

Video: Bolivud dizao u vazduh auta po Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    15. jul 2021 | 10:47

    Kada ste vec krenuli da nam pojednostavite, a jeste zanimljiva tema i dobar je tekst, trebali ste nam izracunati neki konkretan primer, ukupna cena za jedan sat konkretnog mesta ili dela grada. Ovako samo strucnjak iz filmske produkcije zna sta znaci ovaj cenovnik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA