≫ 

U ovom trenutku se urušio još jedan deo zgrade na Vračaru: Čulo se pucanje, sve nestalo u sekundi

Krivične prijave podignute su protiv tročlane porodice investitora, kao i protiv direktora firme "Ropeber Studio d.o.o." koja je izvođač radova

  • 8

Tri dana nakon što se srušio jedan deo zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, danas je došlo do novog urušavanja. Kako kaže reporter Telegrafa, prvo je sve počelo da se ljulja, čulo se pucketanje, da bi se ubrzo odlomio još jedan ceo sprat.

Kako smo ranije pisali, stanari su više puta upozorili investitora da potpornim zidom obezbedi gradilište. Danas su u situaciji da gledaju kako im se domovi urušavaju.

Podsetimo, do urušavanja je došlo u petak nešto pre podneva, kada je jedan deo zgrade obrušen, jer su potkopani temelji sa parcele pored na kojoj je trenutno gradilište.

U rupu tik do stambene zgrade propao je jedan ceo stan u prizemlju kao i deo stana iznad, a na dnu rupe nalazio se bager. Stanari zgrade su evakuisani na vreme, te nije bilo povređenih. Smešteni su u hotelu Slavija.

Krivične prijave podignute su protiv tročlane porodice investitora, kao i protiv direktora firme "Ropeber Studio d.o.o." koja je izvođač radova.

Objekat koji se urušio datira iz 1939. godine. Stanari nadležnoj inspekciji nisu prijavljivali investitora, ali su prema rečima upravnika zgrade.

Urušavanje zgrade zabrana prilaza Foto: Telegraf.rs

Stučnjaci koji vode proces sanacije u kontaktu su sa investitorom, o čijem trošku se sprovode radovi, kao i sa stanarima. Predsednik kućnog saveta Novica Stanimirović priložio je nacrte o izgradnji svoje zgrade, kao i one koji su rađeni kada je dozidan stan na poslednjem spratu.

Stanari ne veruju u mogućnost osposobljavanja zgade, s obirom da su oni jedini videli iznutra koliko su popucali zidovi i pločice pre urušavanja. Stanimirović kaže da ne bi mogli mirno da spavaju u toj zgradi.

Oni su svakim danom sve uzrujaniji zbog neizvesne situacije, ali i zdravstveno ugroženi, te su već nekoliko puta tražili pomoć lekara.

Radi se na utvrđivanju odgovornosti

- Inženjerska komora Srbije pre svega iskazuje duboko saosećanje povodom nemilog događaja, urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici na beogradskom Vračaru. Komora kao kuća svih inženjera insistira na poštovanju propisa, zakona, kao i pravila dobrog, poštenog i pravičnog profesionalnog ponašanja svojih članova - navodi se u saopštenju.

- U tom duhu, podsećamo javnost da Sud časti Inženjerske komore Srbije utvrđuje povrede etičkih normi i profesionalnih standarda i normativa svojih članova. U skladu sa navedenim i uz poštovanje pretpostavke nevinosti, Inženjerska komora Srbije preduzeće sve potrebne korake u cilju utvrđivanja odgovornosti učesnika ovog događaja, ukoliko se utvrdi da je postupanje članova Komore bilo protivno profesionalnim pravima i dužnostima i etičkim normama ponašanja - dodaju iz Inženjerske komore Srbije.

Video: Zgrada na Vračaru nastavlja da se urušava: Danas pala terasa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • apple

    20. jul 2021 | 14:11

    Ljudi ni krivi ni dužni ostali bez svojih stanova, i sada, šta, pravda će stići ko zna kada a "novi stanovi" NIKADA...

  • Vesna

    20. jul 2021 | 13:38

    Boze spasi samo ljude ! Sve ostalo je niti normalno, niti realno !!! Bez komentara sam !!!

  • misa car

    20. jul 2021 | 14:30

    Treba da sruše zgradu i da ozidaju novu , oni koji su je i srušili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA