Završena izgradnja Dedinja 2, klinika dobila novo krilo: Otvaranje do kraja godine

Radovi na izgradnji novog krila počeli su na leto 2019. godine, a po vrednosti investicije predstavlja jedan od najvećih građevinskih projekata u sektoru zdravstva

  • 3
Prof. Dr. Milovan Bojić Foto: Nikola Tomić

Izgradnja novog krila kardiovaskularne klinike "Dedinje" građevinski je završena, u toku je nabavka opreme i očekuje se da bi objekat mogao da krene sa radom do kraja godine.

Novi objekat ukupne bruto površine oko 14.000 metara kvadratnih nalazi se sa zadnje strane postojećeg, a direktno spojeni po spratovima činiće jedinstvenu prostornu celinu, prenosi Beobuild.

Radovi na izgradnji novog krila počeli su na leto 2019. godine, a po vrednosti investicije predstavlja jedan od najvećih građevinskih projekata u sektoru zdravstva.

Insititut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" jedan je od nosioca bolničke i nastavne funkcije u kardiohirurgiji, a trenutno se nalazi u zgradi koja pokriva oko 8.800 metara kvadratnih.

Dogradnja novog objekta predstavlja značajno proširenje bolničkih kapaciteta, koji će uz najmoderniju tehničku i medicinsku opremu, imati dodatnih 108 ležajeva za prijem korisnika klinike.

U suterenu objekta nalaziće se garaža za službena vozila, garderoba za 600 zaposlenih, centralna apoteka sa pratećim prostorijama, kao i tehničke prostorije (čileri, kompresori, vakuum i kiseoničke stanice). Prizemlje sadrži centralnu čekaonicu, kardiološko odeljenje poliklinike - 12 ambulanti, vaskularno odeljenje poliklinike - šest ambulanti, magnetnu rezonancu, dve ambulante za kardiohirurgiju i prateće prostorije.

Na prvom spratu pored odeljenja za transfuziju, labaratorije i centralne sterilizacije, izgrađena je i seminarska sala za nastavnu funkciju.

Na višim spratovima nalaziće se smeštajni kapaciteti sa 108 ležajeva i centralnom anesteziološkom pripremom za sve operacione sale.

Na drugom spratu nalaziće se 25 kreveta intenzivne nege, opreacioni blok sa 4 kardiohirurške sale od kojih je jedna hibridna za plafonskim angio uređajem, kao i anestezioloska priprema pacijenata.

Treći sprat će posedovati odeljenje postoperativnog lečenja sa 43 kreveta (bolesničke sobe su projektovane kao dvokrevetne i trokrevetne), administrativni deo, lekarske radne sobe i tehničku službu - soba centralnog nadzora i upravljanja.

Na četvrtom spratu smešteno je odeljenje preopreativne pripreme sa 43 kreveta i restoran sa osoblje Instituta.

Planovi predviđaju da se nakon izgradnje novog krila pristupi rekonstrukciji postojećeg, čime će biti kompletiran čitav projekat. Ukupna vrednost investicije iznosi preko 42 miliona evra, od čega više od 27 miliona ide na izgradnju i opremanje novog krila, dok će ostatak biti utrošen na rekonstrukciju postojeće zgrade.

Izvođač radova je građevinska kompanija “WD Concord West” iz Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma M.

    9. avgust 2021 | 15:33

    Izgradnja novog, dela kardiovaskularne klinike,,, Dedinje,, je zavšena. Sada je na redu montiranje svih komletnih najsavremeninih uredjaja u svetu!!? Očekuje se da prvi pacijenti budu primljeni u decembru?! Posle uselenja, započeće rekonstukcija, postojeće zgrade koja će biti produžetak nove!! Što će prestavljati jedan od najsavremenijih instituta u EU i šire!? Nalik na čuvenu bolnicu u americi,, Hjuston!! Ovo velelepno zdanje sigurno nebih bilo da nije ditektora prof dr Bojića legende u zdravstvu,stručnjaka za vaskularne bolesti srca?! Iskreno, poznajem ga lično službeno i privatno 30 godina, za sve to vreme dao je samog sebe u zdravstvu!? Posebno, za vreme bonbardovamja naše zemlje od,, zlikovaca,, 1999.g.gde je bio na udaru, od raznih,, moćnika,,?! "Posebno treba istaći novootvoreno odelenje za aneurizmu, koje vodi nekada vojni stručnjak, svetskog glasa prof Ćulafić. Naravoučenije, za mladje generacije da ozbiljno slede stručan i naučan rad profesora Bojića u očuvanju života naših života!?

  • Toma

    9. avgust 2021 | 16:03

    Zašto ne piše ćirilicom nego latinicom ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA