≫ 

Sprečen prvi pokušaj iseljenja penzionerke Dragane (80): Izvršitelji najavili sledeći dolazak

- Sud se slaže da sam ja savestan kupac. Ali nije dobro, a ništa čovek ne može da učini - kaže Dragana Milisavljević, penzionerka

  • 25
Dragana Milisavljevic Arhivska fotografija, Foto: Telegraf

Dragani Milisavljević (80), profesorki Više škole likovnih primenjenih umetnosti u penziji, danas su izvršitelji pokušali da zakucaju na vrata stana u Cvijićevoj ulici sa nalogom da je isele. Međutim, pre njih su došli aktivisti iz "Združene akcije Krov nad glavom" i sprečili ih da isele penzionerku. Izvršitelji će, nakon što konstatuju da su bili sprečeni da obave iseljenje, sledeći put doći sa policijom. 

Presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu od 15. septembra 2020. Dragana je obavezana da se iz stana koji je kupila preko agencije 2005. godine "iseli sa svim licima i stvarima".

O njenom slučaju pisali smo 2019. godine uz naslov da vlasnica stana "mora na ulicu", a sada, nešto više od dve godine kasnije postoji realna opasnost da se ova 80-godišnja žena, zaista i nađe na ulici. Umesto da živi spokojnim penzionerskim životom i uživa u onome što je za života radom stekla, Dragana razmišlja gde će i kako dalje.

Dragana Milisavljević je, da bi kupila stan u Cvijićevoj ulici na Paliluli, prodala porodičnu kuću u Jagodini i stan u Novom Beogradu. Imovinu koju je sticala decenijama, kao i njeni roditelji, uložila je u njega.

Podsetimo, Dragana je stan u Cvijićevoj ulici kupila od prodavca B. M, koji je imao "čiste papire", stan je bio uknjižen na njega i nije bilo nikakve sumnje. Tim pre, kaže Dragana, jer je stan bio pod hipotekom, a kako banke detaljno i pažljivo proveravaju dokumentaciju pre nego što daju kredit, smatrala je da je i to dokaz da je sve u redu. Papire su proverila dva advokata, a vlasnik koji je prodao stan bio je uknjižen u Katastru nepokretnosti. Ali, ubrzo po useljenju u stan nova vlasnica saznaje da je B. M. - "stari" vlasnik ugovor za stan potpisao sa A. B, ženom koja u trenutku potpisivanja ugovora nije bila među živima. Žena je ostavila i naslednika koji živi u Sarajevu, S. G. I dalje se ne zna ko je potpisao umesto mrtve žene kupoprodajni ugovor. Ipak, ugovor je overen u sudu. Sud je, pak, B. M. oslobodio svake krivice, kao da je on prevaren. Na ime naslednika S. G. sada je uknjižen stan, a on je tužio Draganu 2009. godine i od tada su se sudili.

Prvi osnovni sud je 2016. godine presudio da je ništav ugovor o kupoprodaji nepokretnosti između B. M. i A. B, ali i onaj koji je Dragana potpisala sa B. M.

Kako nam je Dragana ranije rekla, nije joj jasno, kako je ugovor sačinjen između pokojne žene i njenog prodavca mogao da bude overen u sudu. Napominje da misli da je verovatno i njen prodavac prevaren i da nije znao da osoba koja je potpisala ugovor, zapravo, nije prava vlasnica stana. Ali se pita, kako su organi mogli da naprave grešku zbog koje će ona sad, najverovatnije, morati da napusti svoj dom.

- Sud se slaže da sam ja savestan kupac. Ali nije dobro, a ništa čovek ne može da učini - kaže Dragana Milisavljević za Telegraf.rs. - Nadrljala sam do dana današnjeg. Trinaest godina kako se borim za svoj stan i sad treba da izađem na ulicu. Ja se nadam da ćemo mi to odbraniti - veruje Dragana.

Dragani je u zimu 2019. isključena struja, jer po presudi suda, stan više nije njen. Bila je, kako kaže, oko dve i po godine, bez struje, tačnije tri zime. Struju je, navodi, slučajno dobila. Kako kaže, već sa 70 godina u svetu ne smeju da isteruju ljude iz njihovih prebivališta. A ona sa 80 mora na ulicu.

Video: Održan protest protiv izvršitelja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banja Luka

    12. avgust 2021 | 08:41

    E sad da ima neki humani advokat, da zastupa bez naknade jadnu zenu i da pokrenu postupak protiv osoba iz suda koje su ovjerile navedeni ugovor o kupoprodaji sa preminulom osobom, pa da se klupko odmota, ucinio bi uslugu buducim kupcima stanova...

  • Mihailović

    12. avgust 2021 | 07:56

    Kakva prevara, i zbog toga ženu izbacuje iz stana...sudska muljaža, vidi se ko je to uradio,šta s tom osobom u sudu,treba da je u zatvoru...treba stati u odbranu te žene

  • sasa

    12. avgust 2021 | 07:55

    taj sto je prodao stan imao vezu , umrla bivsa vlasnica , mislili nema naslednika , ostace drzavi , prebacuj na njega. ali sud je morao njega da goni , jasno je da je on izvrsio falsifikovanje .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA