≫ 

Završena Parada ponosa u Beogradu: Učesnici Prajda slave u Manježu, štite ih kordoni policije

Šetnja kreće iz parka Manjež

Beograd Prajd održan je danas u parku Manjež. Tamo je nakon okupljanja učesnika formirana kolona koja je krenula u šetnju kroz centar grada. Šetnja ulicama Beograda završena je mirno i bez incidenata, a program je nastavljen žurkom u parku Manjež koja će trajati do 23.00 časa.

Učesnici su u Nemanjinoj ulici tokom šetnje raširili veliku zastavu duginih boja.

Parada ponosa se ove godine održava pod sloganom "Ljubav je zakon".

Učesnici Parade nosili su zastavice duginih boja, a nakon šetnje, oni su u centru grada započeli žurku.

U gradu, a najviše oko parka Manjež, bili su primetni kordoni policije, a zbog ovog događaja i veće su saobraćajne gužve.

Kako su organizatori ranije najavili, program Parade ponosa počeo je u parku Manjež oko 16.30 uvodnim obraćanjima, nakon čega seje oko 17.15 krenula i šetnja.

Šetalo se Ulicom kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Kneza Miloša i Nemanjinom, ponovo do parka Manjež, gde je planiran zabavni program do 23 časa.

Tokom šetnje kolona se dva puta kratko zaustavila kako bi bili ponovljeni zahtevi Beograd Prajda i iskazana solidarnost sa žrtvama nasilja i diskriminacije.

LGBT+ zajednica u Srbiji zahteva usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, zatim usvajanje lokalnih Akcionih planova za LGBT+ zajednicu.

Zahteva se i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici.

Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Ovogodišnja kuma Prajda je pevačica Nastaša Bekvalac.

Iz Beograd Prajda ranije su najavili da će svi učesnici Prajda biti u obavezi da redarima na ulazu pokažu sertifikat o vakcinaciji, ili potvrdu o negativnom antigenskom testu ne starijem od 48 sati ili PCR testu ne starijem od 72 sata ili potvrdu o zarazi virusom ne stariju o šest meseci ili ne mlađu od 14 dana.

Ukoliko ne budu imali ništa od tih potvrda, biće im omogućeno brzo testiranje na COVID-19 u vidu antigenskih testova, i to po ceni od 350 dinara.

Prošlogodišnja Nedelja ponosa održana je onlajn zbog pandemije korona virusa.

Beograd će biti domaćin i Europrajda 2022. godine, evropske Parade ponosa.

Pre početka šetnje oglasili su se protivnici Prajda.

U Balkanskoj ulici okupili su se građani koji, izveštava novinar Telegrafa sa lica mesta, pevaju crkvene pesme. U rukama drže ikone i zastave.

Prema najavi, Beograd Prajd, ove godine održava se pod sloganom "Ljubav je Zakon" i želi da ukaže na ključni zahtev koji se odnosi na usvajanje zakona o istopolnim zajednicama.

Kako se očekuje šetnja kreće iz parka Manjež, ulicom Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Kneza Miloša i Nemanjinom.

Video: Dreg kraljice glavne na Prajdu: Pogledajte njihov performans na Prajdu iz vozila u pokretu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branja..🏍

    18. septembar 2021 | 17:59

    Sto dalje od moje kuce u svoja 4 zida radite sta hocete a moju decu necete odgajati!!!

  • 18. septembar 2021 | 16:50

    Ne branim samo pitam šta je tu za ponos? Treba li mi sa normalnom seksualnom orjentacijom da se stidimo?

  • Sabina

    18. septembar 2021 | 18:40

    Ne znam samo ko nazva ovaj sramotni čin "Paradom Ponosa"?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA