• 0

Protest ispred vile u Topolskoj 19: Inspekcija zatvorila gradilište, radnici nastavili da rade

Vila je kategorisana kao objekat od posebne vrednosti i na njoj nikakvi ozbiljniji radovi nisu mogući

  • 0
Goran Vesić, Topolska In

Foto: Facebook/Горан Весић

Ispred vile u Topolskoj 19 na Vračaru, koja je kategorisana kao objekat od posebne vrednosti i na kojoj nikakvi ozbiljniji radovi nisu mogući, održan je danas protest zato što je, kako je rečeno novinarima, investitor koji je i vlasnik zgrade prekršio projekat, po kome mu je odobrena adaptacija, a koju je on preinačio u rekonstrukciju.

Predsednik Društva za unapređenje i ulepšavanje Krunskog venca Miloš Jovanović rekao je da to društvo, ali i građani, zahtevaju da se sve vrati u pređašnje stanje i da se poštuju zakoni i propisi, prenosi Tanjug. Objekat se nalazi na Krunskom vencu koji je odlukom Vlade Srbije zaštićen kao kulturno-istorijska celina.

- Prekršeni su propisi, odnosno projekat koji je odobrila opština Vračar i uslovi koje je dao Zavod za zaštitu spomenika kulture koji su pravno obavezujući - istakao je Jovanović.

Naveo je da je inspekcija prvo zatvorila gradilište prošle nedelje, ali su radnici nastavili da rade, pa je tek juče odreagovala efikasnije.

- Mi smo bili spremni na mnogo radikalnije akcije i da blokiramo ulicu Maksima Gorkog, da inspekcija nije juče efikasnije odreagovala - naveo je Jovanović.

Arhitekta i član Društva Marko Naumović rekao je novinarima da je šteta već načinjena, da je dozidan sprat koga nema u projektu, te da je na bočnoj fasadi jasno uočljiva nova etaža koja nije u skladu sa rešenjem koje je investitor dobio.

Kako je objasnio, sve što je urađeno nije sagledivo sa ulice što, po njemu, govori o tajnovitosti aktivnosti.

Video: U 15 sekundi celo krilo zgrade završilo je u rupi: Snimak trenutka rušenja zgrade na Vračaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima