≫ 

Advokati protestovali ispred Ustavnog suda

Okupljeni su potpisivali peticiju obustave rada cele advokature u Srbiji dok se ne promeni stav Vrhovnog kasacionog suda

  • 4
Advokati protest Foto: ATA Images

U Beogradu je danas ponovo održan protest advokata i građana nezadovoljnih pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda kojim se smatra da je dozvoljeno da banke ugovaraju troškove obrade kredita.

Ovoga puta okupili su se ispred Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra gde su ponovo zatražili povlačenje tog stava koji, kako kažu, šteti građanima, nakon čega je usledila protesna šetnja do Palate pravde.

Protest je protekao mirno, a okupljeni su nosili transparente sa porukama "Povucite ga!", "No pasaran!", "Poštujte zakon! Stop bankarskom teroru".

Okupljeni su tu potpisivali peticiju obustave rada cele advokature u Srbiji dok se ne promeni stav Vrhovnog kasacionog suda.

Zbog protesta, bio je zaustavljen saobraćaj u Bulevaru kralja Aleksandra.

Ministarstvo osuđuje pritiske na sud

Neprihvatljivim pritiscima na Vrhovni kasacioni sud urušava se integritet pravosuđa u celini, saopštilo je danas Ministarstvo pravde i podsetilo da je dužnost svih da poštuju nezavisnost sudstva i da se stavovi suda ne mogu zauzimati na ulici, niti ih može zauzimati bilo ko drugi, osim sudija.

- Osporavanje dopune pravnog stava Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita - protestima, skandiranjem, fizičkim obračunima i nasilnim pokušajima ulaska u zgradu suda, ugrožava osnovne postulate položaja nosilaca sudijske funkcije, koji je utemeljen Ustavom Republike Srbije i zasnovan na načelu nezavisnosti, koje podrazumeva i zabranu svakog uticaja na sudiju prilikom vršenja sudijske funkcije - ističe se u saopštenju.

Kako se podseća, javnost je tokom protekle nedelje bila upoznata sa pritiscima na najvišu sudsku instancu u Republici Srbiji, vršenu putem novinskih naslova, društvenih mreža i televizijskih emisija, kao i putem okupljanja jednog broja članova Advokatske komore Srbije ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda.

- Nedopustivo je da se sudije označavaju interesnim lobijima i da se građani pretećim tonom pozivaju da krivce za obustavu rada nađu u Vrhovnom kasacionom sudu, što ne odgovara istini i predstavlja zamenu teza - naglašava se u saopštenju.

Ministarstvo pravde ističe da nastavlja da pruža podršku nezavisnosti sudstva i radi na jačanju nezavisnosti ove grane vlasti.

Video: Počeo protest advokata ispred kasacionog suda u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carica Sveta

    2. oktobar 2021 | 17:27

    Apsolutna podrška protestu advokata i obustavi rada advokature u Srbiji, dok VKS ne povuče besprizorno mišljenje u korist bankarskog lobija.

  • kale

    2. oktobar 2021 | 17:30

    Advokati ovo ne traze zbog gradjana vec zbog svog dzepa, sve je interes. Udaraju nam reket i jedni i drugi, sve ide preko ledja obicnog naroda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA