• 19
 ≫ 

Šta se tačno dogodilo labudovima na Dunavu i zašto? Preporuka da im ipak ne prilazite

 ≫ 

Iako za ljude ne postoji opasnost od ovog soja ptičijeg gripa, savetuje se svima da izbegavaju direktan kontakt sa uginulim pticama

  • 19
Labud, labudovi, Borča, Dunav

Foto: Facebook/EKO-Pančevački rit

Devet labudova, čiji su leševi pronađeni u prirodnom staništu Beljarice, uginuli su od ptičijeg gripa. Kako je Telegrafu potvrđeno iz JKP "Veterina Beograd", tela ptica su uklonjena, a nakon toga, nije bilo sličnih prijava o uginulim životinjama.

Stručnjaci objašnjavaju da ovoga puta opasnosti po ljude nema, ali da svakako, ukoliko neko vidi mrtvu pticu, ne bi trebalo da joj prilazi i dodiruje je golim rukama.

Kako nam je objasnio dr Milan Paunović iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, ovaj soj virusa ne bi trebalo da nas brine. Međutim, s obzirom na to da se prethodnih godina pojavljivao i onaj koji nosi određenu opasnost, postoji preporuka da se izbegava kontakt sa pticama.

- Ljudi najčešće kontaktiraju sa pticama tako što ih hrane na kejovima. Inače, to i ne bi trebalo da se čini kada su u pitanju divlje ptice, jer se o njima stara priroda. Posebno ne hlebom, budući da to nije njihova prirodna hrana.

Kako dalje navodi, to što su labudovi podlegli virusu verovatno znači da nisu prirodno bili imuni.

- Labudovi su izgleda najprijemčiviji i najmanje otporni od svih ptica na različite sojeve ptičijeg gripa, od kojeg inače oboljevaju ptice vodenih staništa, poput guski ili patki - navodi Paunović i preporučuje da, ukoliko vidite mrtvu pticu, pozovete nadležne službe.

Odgovor na pitanje odakle je virus došao, ne može se još precizirati.

- Polako se završava jesenja seoba ptica. Ptice kao što su labudovi se pomeraju iz severnih delova Evrope u Srednju Evropu. Nekad su labudovi bili jako retki, a danas je brojna populacija, u zadnjih desetak godina. Sada svuda možete da ih vidite i gotovo se stalno zadržavaju. Najverovatnije je da su došli iz Srednje Evrope. Inače, tokom seobe ptice mogu da prenose viruse, posebno plovuše, jer se one grupišu u jata. Postoje kontakti i mogu da dođu u kontakt sa virusom i one ptice koje su stalno kod nas. Naravno, u ovom slučaju sve to treba još proveriti - naglašava naš sagovornik.

Inače, iz Lovačkog udruženja Beograd objašnjavaju da neće doći do zabrane lova usled novonastale situacije.

- Dobili smo dopis samo o zabrani ispuštanja divljači na terenu. Dakle, lov će funkcionisati normalno, samo bez naseljavanja divljači - rečeno nam je.

 

Preduzete mere

Resorno Ministarstvo je preduzelo mere povodom slučajeva, a prisustvo virusa avijarne influence (pottipa H5N8) kod divljih ptica potvrđeno je kod dva labuda u Borči i na lokaciji Kovilovo, navode

- Uprava za veterinu je donela Rešenja kojim su utvrđene mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti Avijarna influenca kod divljih ptica, a u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti - navode.

Trenutno, zaraženim područjem smatra se područje od najmanje 3 km u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacija na kojima su pronađene uginule ptice.

Avijarna influenca izazvana virusom pottipa H5N8, nije zoonoza, odnosno ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu.

Radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna je prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

- Radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna je prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru- navode u Upravi.

Video: Labud izazvao pometnju na putu u Vrčinu: Iz gužve ga spasila radnica Puteva Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok