≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

24 godine od mučkog ubistva romskog dečaka: Teška sudbina porodice, majka se ubila od tuge

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ubijen zato što je Rom * Jedan od mladića tražio je od Dušana novac, a zatim su ga, ne čekajući odgovor, oborili na asfalt, tukli i šutirali cokulama u glavu * Jedan je odvalio komad oluka i njime doslovno umlatio dečaka

  • 9
Dušan Jovanović Foto: ATA Images

Na današnji dan pre 24 godine romski dečak Dušan Jovanović (13) ubijen je u centru Beograda. Tukli su ga i šutirali "skinhedsi" u Beogradskoj ulici, onoj što izlazi na Slaviju. Porodica se odatle preselila u Mirijevo, jer nisu mogli da podnesu život na mestu gde im je dete ubijeno.

Posle tragične Dušanove smrti, preminuli su prvo majka, koja se ubila od tuge, a u međuvremenu je i otac Aleksandar preminuo.

Tragedija je obeležila ovu porodicu, od koje se nikada nisu oporavili. Nisu uspeli da prebole smrt voljenog sina, nedužnog deteta, koje su usmrtili obesni mladići.

Otac Aleksandar je posle ubistva pretrpeo nekoliko srčanih udara i dva moždana udara, a kasnije su mu amputirane obe noge. Dušanova majka je prvi put pokušala da se ubije popivši sonu kiselinu. Četvrti put je uspela, kada je pronađena, obešena, u dvorištu kuće.

Kako nam je pre nekoliko godina rekao otac Aleksandar, ubicama deteta ne može da oprosti.

Kobne večeri Aleksandar je dao Dušanu novac kako bi kupio koka kolu. Sedeli su ispred kuće, majka, Dule i otac. Otac mu je dao novac i on je otišao do prve radnje gde su inače kupovali sve potrebno za kuću. I više se nikad nije vratio.

- Zadržao se prilično u prodavnici. Kažem ženi "Šta bi sa Duškom, što li ga nema?" Pomislio sam da je ta radnja zatvorena, pa da se spustio u drugu, koja je malo duž ulice. Posle nekog vremena, krenuo sam po njega. Neko je vikao. Ljudi su se bili okupili. Ugledao sam Dušana kako leži na asfaltu, sav krvav. Rekao sam komšijama da smire moju ženu, da ga ne vidi takvog - objasnio je nesrećni otac.

Nestade u trenu...

Jedan od mladića, priča Aleksandar, tražio je od Dušana novac, a zatim su ga, ne čekajući odgovor, oborili na asfalt, tukli i šutirali cokulama u glavu. Jednom od njih ni to nije bilo dovoljno, nego je odvalio komad oluka, njime doslovno umlatio bespomoćnog dečaka, koji je ubrzo preminuo na pločniku.


- E, moj Dušane. Nestade u trenu. A imao je planova mnogo. Želeo je da bude šofer, da radi u "Gradskom saobraćajnom". Želeo sam za njega da se zaposli, oženi, da ima svoju porodicu. Ali uzeše mi ga - pričao je tada otac dečaka.

Dušan, trinaestogodišnji dečak, voleo je fudbal. Do kasno u noć bi gledao utakmice na televizoru, kupljenom samo za njega.

- Mnogo je voleo da igra fudbal, stalno je šutirao sa decom u komšiluku. Zato sam mu i kupio televizor, da bi mogao da prati utakmice. Navijao je za Crvenu zvezdu. Nisam ga vodio na utakmice jer nisam imao para. A želeo je da ide. Sećam se, te večeri pre nego što je otišao u prodavnicu pitao sam ga "Je l' može televizor, je l' valja?", a on je odgovorio "Može, može". I to su bile njegove poslednje reči, poslednje koje sam ja čuo - pričao je tada otac.

Imaće i oni svoju decu...

Maloletnici koji usmrtili romskog dečaka, Milan Č. i Ištvan F. iz Zemuna, osuđeni su na 10 godina zatvorske kazne za starije maloletnike, međutim, posle šest i po godina pušteni su na slobodu.

- Šta da vam kažem, neka im je na duši. Svima njima. Ne mogu da im oprostim... Ne mogu. Ipak nisu oni bili toliko mali... Ni trunku pokajanja nisu izrazili, niti su se oni, a ni njihova porodica izvinili. Ništa. Kad sam ih video na sudu, gledali su me kao da sam ne znam šta. Ubili su mog sina zato što je bio Rom, tu nema šta. Ne mogu da im oprostim, imaće i oni svoju decu, valjda će tad da shvate kako mi je, to mogu da kažem - ispričao je Aleksandar Jovanović.

I dalje je prisutna diskriminacija prema pripadnicima romske manjine i uvek će tako biti, ali zašto - to Aleksandar nije znao da kaže.

- Odnos prema Romima se nikada neće promeniti. Nikada - smatrao je Aleksandar.

Unija Roma Srbije podigla je spomen ploču 2007. godine u Beogradskoj ulici u znak sećanja na Dušana.

Danas su i delegacije Gradskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije i pokreta Ne davimo Beograd položile vence u Beogradskoj 33 na spomen ploču Dušanu Jovanoviću.

Pogledajte šta nam je još ispričao otac Dušana Jovanovića, Aleksandar:

Video: Ovde je ubijen Stefan! Građani sa Karaburme poručuju: Niste nam dali drugi izbor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrki

    18. oktobar 2021 | 16:39

    Eto ja nemam nista protiv roma,ima i njih i dobrih i losih ko i svi drugi ljudi.A sto se tice tih nacista sto su ubili neduznog decaka ja bih im presudio i odrobijao ih bez trunke kajanja,a ne bi se ni taj sudija izvukao sto ih je pustio na slobodu posle takvog gnusnog zlocina.

  • Mirjana

    18. oktobar 2021 | 16:58

    NEKA IM BOG NAPLATI,KAD JE VEC SUD ZATAJIO..SRAM IH BILO HOSTAPLERI.I ZAŠTO SAMO NJ INICIJALI?

  • Predlog

    18. oktobar 2021 | 16:48

    Bilo bi lepo da se ulica u kojoj je ubijen nazove po njemu. Po Beogradu i po Srbiji ima mnogo ulica koje nose iste nazive. Npr. u starom gradu i Zemunu se mnogo naziva ulica ponavlja, plus ostatak Srbije. Mislim da bi trebalo da se ulica nazove po ovom dečaku koji je ubijen bez ikakvog razloga, a može se reći i da mu je porodica ubijena. Zakon ove države je previše blag. Ubice na slobodi. Što ih novinari ne pitaju kako se osećaju sada nakon što su pobili celu porodicu? Užas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA