≫ 

Tita smo "proterali" na periferiju: Ulice još nose njegovo ime, da li to treba menjati?

Tito je davno izbrisan iz centra Zemuna, gde je ulica Glavna nosila njegovo ime, a na Starom gradu njegovo ime nosila je veoma važna ulica Kralja Milana

  • 32
Tito ulice, Grafika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Wikipedia

Ulica maršala Tita - i danas, tri decenije od raspada Jugoslavije i više od 4 decenije kako nas je najveći sin naroda i narodnosti napustio, a sa njim i san o zajedničkoj državi postajao mora, krasi table mnogih ulica u Srbiji. Čak 9 prigradskih naselja u Beogradu, a najviše u Grockoj, zadržalo je običaj da glavna ulica u mestu nosi to "sveto" ime.

Da li je birokratija spora, ili sud istorije još nije doneo konačnu odluku - treba li nam Tito među znamenitim ličnostima, ili je vreme da ga se zauvek odreknemo.

Ulica maršala Tita još je upisana u lične karte i na uličnim tablama stanovnika Boleča, Leštana, Umčara, Zaklopače i Brestovika. To je što se tiče opštine Grocka. U Surčinu je Titovo ime zadržala samo jedna ulica u Dobanovcima, premda i u Boljevcima postoji Titov park. Na Paliluli još Višnjica i Slanci imaju upisano ime druga Tita na uličnim tablama, dok mala ulica po imenu ne Maršala Tita, već samo Titova, postoji u Železniku.

Tito je davno izbrisan iz centra Zemuna, gde je ulica Glavna nosila njegovo ime, a na Starom gradu njegovo ime nosila je veoma važna ulica Kralja Milana.

Boljevci su Ulicu maršala Tita zamenili imenom Ulica mira. Tito je, dakle, zamenjen mirom u ovom surčinskom mestu, dok je u centru te opštine Trg umesto Tita poneo ime dr Zorana Đinđića.

Ulica maršala Tita Foto: Mateja Beljan

U Batajnici je glavna ulica - Josipa Broza Tita dugo odolevala, ali je ponela ime heroja avijacije koji je stradao u vreme bombardovanja 1999. godine, majora Zorana Radosavljevića.

Tita se, inače, "odrekla" i Kaluđerica.

Ipak, Titovo ime nije bilo samo na uličnim tablama. Brodogradilište na Novom Beogradu nekada je nosilo ime "Tito", a ime 25. maj koji se slavio kao Titov rođendan i dalje krasi tablu sportskog centra na Dorćolu. Tačnije, ponovo krasi, budući da je "25. maj" najpre preimenovan u "Milan Gale Muškartirović", a potom je imenu vaterpoliste dodato i staro ime, pa sada naziv kompleksa ima 5 slova.

Na Banjici, u okviru Bezbdnosno-informativne agencije, još se može videti ogroman drvored koji tvori Titovo ime kada se posmatra iz vazduha.

Za jugonostalgičare prava meka u kojoj se mogu nagledati titovih bista i slika, ali i položiti venac na njegov grob jeste Kuća cveća u okviru Muzeja Jugoslavije.

Video: Rekla je NE Titovom sekretaru zbog istinske ljubavi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA