Dve bebe već 15 dana zbog korone u Tiršovoj: Život im je još ugrožen

U klinici u Tiršovoj se svakog dana pregleda od 80 do 100 dece zbog simptoma respiratornih infekcija sa povišenom telesnom temperaturom, a tu spada i sumnja na kovid 19

  • 5
Inkubator za bebe, beba, Tiršova - Univerzitetska dečja klinika, bolnica Foto: Milena Đorđević

Dve bebe koje se zbog korona virusa već dve nedelje nalaze u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj ulici su stabilno ali i dalje životno ugrožene, izjavila je za RTS pulmolog u toj ustanovi Nevena Jovičić. 

Sve više dece je obolelo od kovida 19, među onima školskog uzrasta čak oko 5.000. Stručnjaci poručuju da vreme obolevanja najmlađih tek dolazi.

Dr Jovičić kaže da da se u toj klinici svakog dana pregleda od 80 do 100 dece zbog simptoma respiratornih infekcija sa povišenom telesnom temperaturom, a tu spada i sumnja na kovid 19.

- Broj pregledane dece tokom vikenda je nešto veći, a prošlog vikenda taj broj je bio i do 120. Inače ovo je vreme kada su respiratorne infekcije aktuelne tako da smo očekivali veći broj javljanja - navela je Jovičićeva.

Prema njenim rečima u Tiršovoj, kao i u Institutu za majku i dete, leče se deca koja zahtevaju intenzivno lečenje, trenutno su u Tiršovoj dve bebe na lečenju i one se nalaze na mehaničkoj ventilaciji.

- Bebe su već dve nedelje kod nas i svakodnevno se vodi borba za njihov život. One su stabilno ali životno ugrožene -  navela je pulmolog.

Prema njenim rečima, javljaju se deca svih uzrasta, ali najdominantnija su deca koja idu u kolektiv, odnosno deca koja idu u vrtiće ili školu, a najčešće su to deca školskog uzrasta.

- Na sreću to su uglavnom blagi simptomi, koji omogućavaju lečenje u kućnim uslovima. Ukoliko je dete kovid pozitivno a za bolničko lečenje je, upućuje se u bolnicu Dragiša Mišović - kaže Jovičićeva.

Apelovala je na roditelje da kada dovedu dete da podele sve podatke sa lekarima, da li je dete bilo u kontaktu sa nekim ko je oboleo od kovida iz razloga što Tiršova zbrinjava i decu koja nemaju kovid, tako da su te informacije veoma važne da bi i dete koje eventualno ima koronu dobilo adekvatnu negu, a i da bi se zaštitila ona koja nemaju korona virus.

Video: Institut za majku i dete Dr Vukan Čupić u doba korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    2. novembar 2021 | 09:37

    Bebe su dobile COVID od zdrav. radnika u porodilištu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA