≫ 

Poverenica osudila skrnavljenje jevrejskog groblja u Beogradu: "Ovakvi incidenti ne odražavaju Srbiju"

Ističe da takvi vandalski incidenti ne odražavaju pravu sliku Srbije i nedopustivi su u zemlji koja gradi demokratsko društvo i zalaže se za nultu toleranciju prema antisemitizmu

  • 1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije je danas osudila incident koji se dogodio sinoć kada su nepoznate osobe kamenicama razbile staklo na zgradi jevrejskog groblja u Ruzveltovoj ulici i u zgradu ubacile sekiru.

U saopštenju dostavljenom medijima, Janković navodi da posebno zabrinjava činjenica da je reč o skrnavljenju groblja, prenosi Tanjug.

Ističe da takvi vandalski incidenti ne odražavaju pravu sliku Srbije i nedopustivi su u zemlji koja gradi demokratsko društvo i zalaže se za nultu toleranciju prema antisemitizmu.

Janković naglašava da odgovor nadležnih organa na ovaj incident mora biti efikasan, a počinioci oštro kažnjeni.

Vesić osudio skrnavljenje Jevrejskog groblja u Ruzveltovoj

Na vest da su juče neki bezumnici, kakvi nažalost žive među nama, oskrnavili Jevrejsko groblje u Ruzveltovoj, pomislio sam na sve one Jevreje koji

su umirali sa imenom Srbije na ustima u jurišima na Ceru, Suvoboru, Kajmakčalanu i dali živote za slobodu svoje zemlje, objavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu.

– Pomislio sam na dvanaest hiljada beogradskih i srpskih muškaraca, žena i dece koje su nacisti surovo ubili u okupiranom Beogradu jer su bili

Jevreji. Setim se i velikana srpske kulture i nauke, koji su dali vanvremenski pečat našem gradu i zemlji: izdavača Gece Kona, arhitekte Isaka Azrijela, lekara Isidora Papa i mnogih drugih. Vekovima građani Srbije i Beograda, domaći Jevreji su izuzetno važan deo našeg stanovništva, kako u prošlosti, tako i danas – navodi se u objavi.

Nemoćni smo da predvidimo divljaštvo i zlo, jer ono buja u neukim i zadrtim glavama i spremno je da razbije, oskrnavi, piše grafite mržnje, naveo je Vesić i dodao da smo ipak moćni da ga zauzdamo i kaznimo kada jednom napravi nepočinstvo.

– I moćni smo najpre da zamolimo za oproštaj seni ovih velikana i njihove potomke, u svoje, ali najpre u ime onih neukih, zadrtih i glupih. Grad Beograd će pomoći da se popravi šteta na spomeniku sećanja toliko važnom i za Beograd i za srpske Jevreje. Ljaga na obrazu počinilaca ovog nedela ostaće zauvek, ako obraz uopšte imaju – navedeno je u objavi uz sliku spomenika srpskim oficirima i vojnicima jevrejskog porekla palim za slobodu Srbije od 1912. do 1918. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. novembar 2021 | 16:39

    TO PRAVI SRBIN NESME DA URADI !!! TO SAMO MOZE DA URADI LJUDSKI ODPAD!!! JEVREJI SU NASA BRACA !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA