≫ 

"Nasilje nad ženama nikad neće biti prihvatljivo, o tome pričati 365 dana u godini"

Edukacija, obrazovanje, osvešćivanje žena - to je naš prvi korak, kako bismo se izborili s nasiljem nad ženama

  • 2
Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada Beograda Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević obišao je danas Sigurnu kuću na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i tom prilikom još jednom istakao da nasilje nad ženama nikada neće biti društveno prihvatljivo.

- Kao država i društvo uvek ćemo se suprotstavljati nasilju, o čemu treba da se priča 365 dana u godini. Na prvom mestu zajedno ćemo nastaviti da radimo na prevenciji, a s druge strane na ohrabrenju žena da prijave nasilnike. Kad je reč o korisnicama Sigurne kuće, one će i dalje dobijati institucionalnu i pravnu zaštitu, ali i pomoć da samostalno nastave normalan život po izlasku odavde - kazao je Nikodijević.

Grad Beograd, podsetio je Nikodijević, pomaže da se žene finansijski osamostale, pa tako one dobijaju novčanu pomoć godinu dana po izlasku iz Sigurne kuće. Istovremeno, dodao je on, grad zajedno sa partnerima pomaže im da nađu posao ili da se prekvalifikuju ako treba.

Nikodijević je najavio još projekata u vezi sa Sigurnom kućom, a akcenat će u narednom periodu biti na deci zbog integracije u obrazovni sistem i društvo i prevazilaženju trauma, saopšteno je iz Sekretarijata za informisanje Grada Beograda.

- Nasilje u porodici nikada za nas neće biti prihvatljivo, bez obzira što smo još uvek patrijarhalna sredina, a često se žena smatra imovinom. To ne sme da bude tako i zato edukacija, obrazovanje, osvešćivanje žena - to je naš prvi korak, kako bismo se izborili s nasiljem nad ženama - poručio je Nikodijević.

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, istakla je veliku zahvalnost zbog podrške koju Grad Beograd i opština Rakovica pružaju ženama žrtvama nasilja.

Ona je podsetila da Sigurna kuća postoji već 21 godinu, te da je kroz nju do sada prošlo čak 5.700 žena.

Video: Kako prepoznati nasilje kod partnera, pre nego što bude prekasno?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SG

    25. novembar 2021 | 20:31

    Nije ni neuređena država prihvatljiva i to vam ljudi pričaju svakodnevno ,ali vi to ne prihvatate kao ozbiljno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA