≫ 

"Niti znam kad je slava, ni Nova godina, uvek suze": Radi drvo urušilo trošnu kuću, plaši se da prenoći u njoj

Kuća u kojoj živi baka Rada sa Voždovca staro je više od pola veka, a sada postoji opasnost da će se urušiti jer je na nju palo drvo. Komšije su odmah pritekle u pomoć samoj i nemoćnoj starici

  • 6

Život Rade Vukajlović (76) sa Voždovca, u sada već trošnoj i više od pola veka staroj kući, nikada nije bio lak. Rano je ostala bez supruga, a sa sinom, sa kojim je do skoro živela, imala je samo probleme. Ipak, trudila se da bude skromna i vodila nadom da će jednom dočekati život dostojan čoveka.

Ipak, sudbina se opet poigrala sa njom. Te noći, okolno drveće, već trulo i otežalo od napadalog snega, sručilo se na krov baka Radine kuće i potpuno urušilo plafon u spavaćoj sobi.

- Gledala sam televiziju i odjednom sam čula zvuk, kao da se mačke jure po tavanu. Izletela sam napolje i videla da su mi četiri drveta pala na krov. Vrisnula sam i zvala komšiju - priča baka Rada za Telegraf.

Kako kaže, sama, kao što je i navikla da ide kroz život, morala je da se snađe. Plafon je gotovo srušen, kuća kao od šibica, napolju minus, a ona nema gde.

- Poduprla sam sama plafon. Šta da kažem, cele noći nisam spavala. Strašno je bilo. Ružno sam se osećala. Bedno. Sama sam ovde. A šta ja mogu sama da uradim? - priča nam ona, zadržavajući suze.

- Gde da bežim? Svuda može da se sruši, jedino napolje da idem.

Inače, baka Radina kuća stara je oko 58 godina. Kako kaže, nekada je to bilo lepo mesto za život. Međutim, vreme je učinilo svoje. Stolarija je dotrajala, zidovi popucali, a zimu je dočekala sa peći koja je na izmaku snage i koja jedva greje jednu prostoriju. Objašnjava nam da ju je sramota od prizora koji smo zatekli, ali da pored svojih godina, bolesti i samoće ne može puno da uradi.

- Strarost je strašna kada si sam - priča i dodaje:

- Niti znam kad je slava, ni Nova godina, ni kad je Vaskrs. Ništa ne znam. Uvek su suze.

Na kraju, ona ima samo jednu želju - da svoj ostatak života porevede u uslovima dostojnim za život čoveka.

- Borila sam se uvek. Kupila sam mašinu za veš i frižider na kredit, a penzija mi je mala. Daću sve ovo, samo da mi pruže neku garsonjeru, da se skrasim. Makar živela i mesec dana, da mi želja prođe.

Komšije velikog srca

Jedno veliko blago, za koje baka Rada i nije znala da ima, jesu njene košije. Na vest da joj je trošna kuća ostala zatrpana drvećem i da ne sme u njoj da prenoći, odmah se okupila ekipa koja je pritekla u pomoć.

- Nakon što je majka Rada kontaktirala opštinu, obavešteni smo o slučaju. Kad smo došli ovde šokirali smo se. Hvala Bogu što ju je sačuvao i da joj se kuća cela ne uruši. Četiri drveta su pala na njenu kuću. Žena sa ovako malim primanjima se svaki dan bori za život. Samo je falilo još ovo da se desi i da se razočara -  kaže za Telegraf Nenad Černoš iz Udurženja "Srcem za komšiju".

Tako je par momaka odmah uzelo lopate u ruke, te smo ih zatekli kako vredno čiste prilaz Radinoj kući.

- Iste sekunde smo se organizovali, skupili. Prvo hoćemo da joj omogućimo da može da izađe iz kuće, a onda da vidimo kako da se organizujemo sa nadležnom službom i sklonimo ovo dveće.

Tako je alarmirana i opština o baka Radinom slučaju.

U medjuvremenu, ona je prepuštena dobroj volji ljudi, pa je Nenad apelovao na sve, koji su u mogućnosti, da se jave i pomognu ovoj starici.

- Molim sve ljude dobre volje da se priključe ovoj akciji, tako što će se pisati na naš Instagram profil "Srcem za komšiju". Treba jednostavno da pomognemo ženi. Ajde da pokažemo da smo ljudi, da baka Rada nije sama, da smo tu za nju i da ćemo dati sve od sebe da joj pomognemo - ističe Nenad.

Video: Porodici Pešelj potrebna je pomoć: Dijani umro suprug, ostala sama i bez posla sa 5 dece

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo pitam

    14. decembar 2021 | 09:31

    Strasno je, sto ne da kucu nekom investitoru u zamenu za stan ili za dozivorno izdrzavanje da se spasi bede....

  • Azra

    14. decembar 2021 | 10:03

    Umesto što postavljate pitanja bolje uplatite neki dinar jer to što se nesrećnoj ženi desilo pre neki dan može se dogoditi i nama.

  • Jos

    14. decembar 2021 | 11:38

    Je nece u raku spustiti , a neko ce prodati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA