Beogradski advokati od sutra obustavljaju rad, trajaće do ispunjenja zahteva: Evo šta traže

Advokati traže povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona i izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti

  • 7
Advokati, štrajk Foto: ATA Images

Skupština Advokatske komore Beograd (AKB) izglasala je odluku da beogradski advokati od sutra 24. decembra, stupe u obustavu rada do ispunjenja zahteva.

Advokati traže povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona i izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti, otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu.

Traže i da nadležni državni organi hitno donesu odluku o zamrzavanju poreskih obaveza u odnosu na advokate, a prema Uredbi o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti i to na nivou 2021. godine, a u odnosu na novoupisane advokate da poresko opterećenje bude na nivou 2018. godine (pre donošenja Uredbe), sve dok se ne postigne dogovor između predstavnika advokature i države.

Beogradski advokati najavljuju i da u danima obustave rada neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije bez izuzetaka.

Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

Na skupštini se glasalo za i protiv obustave rada advokata na teritoriji AKB, na inicijativu više od 600 advokata, nezadovoljnih stavom Vrhovnog kasacionog suda povodom bankarskih predmeta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    23. decembar 2021 | 14:04

    A šta bi oni, da rade i deru kožu ljudima? Gospodo, pa, imate kramp i lopatu, pa na gradilište, ako vam se ne svidja. Šta sad, ajmo svi u štrajk, ako nam se nešto ne svidja. Vojsko, policijo, ajde svi u štrajk. Bolje bi vam bilo da štrajkujete protiv S.T.R. TUŽIOCA I SUDIJA, ali, i vi ste isti kao i oni. PRVO GLEDATE DEBLJINU KOVERTE... pa ''tražite pravdu''.

  • Toliko su dobri

    23. decembar 2021 | 17:49

    ja bi im zabranio rad

  • Vukodlak

    23. decembar 2021 | 19:45

    Za sve je kriva drzava Bez advokata,NEMOZETE izaci pred sud. Javni notari,koji nemaju pravnu moc,vec samo izbijanje para,iz dzepa,kao i advokati, koji vode sporove u talu sa sudijama. Nazalost, nase sudije NEPRIMENJUJU zakon, vec izlivaju svoj karakter,licnost ,i osobine ,a u ime ZAKONA. TO SE U SVETU ZOVE -ZLO UPOTREBA POLOZAJA. PA TAKO GOSPODA ADVOKATI,HTELI BI DA BUDU VAN ZAKONA,KAO I SVA BIROKRATIJA U SRBIJI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA