Projekat razvoja i širenja reciklažne mreže u Beogradu

"Eko-kesa za čistiji grad"

  • 0
Zaštita životne sredine, skupljanje đubreta, recikliranje, reciklaža Foto: Shutterstock

Projekat "Eko-kesa za čistiji grad" sprovodi se već nekoliko godina na teritoriji deset beogradskih opština koje su u nadležnosti JKP "Gradska čistoća". Ovaj projekat ima za cilj razvoj reciklaže i motivisanje što više beogradskih domaćinstava da uzmu učešće u primarnoj selekciji otpada.

Kako bi se sugrađani priključili akciji, dovoljno je da posete pogon "Gradske čistoće" na opštini na kojoj žive i sa sobom ponesu uplatnicu "Infostan". Tom prilikom dobiće jedinstveni bar-kod za svoje domaćinstvo, kao i 24 "eko-kese" koje su namenjene za odlaganje mešovitog reciklabilnog otpada. Ovaj broj kesa je dovoljan za šest meseci, tako da građani treba samo dva puta u toku godine da posete pogon "Čistoće" na njihovoj opštini.

U "eko-kesu" se odlaže papir, plastična (PET), metalna (MET) i TETRA PAK ambalaža.

Jedna kesa je zapremine 120 litara i predviđena je za odlaganje reciklabila tokom jedne nedelje. Građani eko-kese mogu izneti jednom nedeljno i to danom koji je određen za svaku opštinu posebno, a pre iznošenja na kesu je neophodno zalepiti bar-kod. Njegovim učitavanjen na pogonu za prikupljanje i obradu sekundarnih sirovina, domaćinstvo koje na mesečnom nivou "Gradskoj čistoći" preda četiri kese, ostvaruje 20% popusta na cenu usluge iznošenja smeća, koja se naplaćuje kroz objedinjenu uplatnicu "Infostan".

"Eko-kese" je neophodno izneti do 22.00 časa određenim danima i ostaviti ih u blizini kontejnera ili veće saobraćajnice, kako bi ih komunalni radnici "Čistoće" lakše uočili, a dinamika prikupljanja, odnosno iznošenja "eko-kesa" je sledeća:

Ponedeljak – GO Novi Beograd i Voždovac perfireja

Utorak – GO Zemun

Sreda – GO Čukarica

Četvrtak – GO Savski venac i Rakovica

Petak – GO Vračar i Zvezdara

Subota – GO Stari grad i Palilula centralni deo

Nedelja – GO Voždovac centralni deo i Palilula leva obala Dunava

Ekipe JKP "Gradska čistoća" sakupljene kese odvoze na Pogon za prikupljanje i promet sekundarnih sirovina, a potom se reciklabilni otpad podvrgava daljem procesu reciklaže.

JKP "Gradska čistoća" je obezbedilo različite sudove za reciklažu, poput "reciklažnih" ostrva sačinjenih od tri džambo kontejnera, za papir, PET i MET ambalažu, zatim mini setove za sitni reciklabilni otpad, plave PVC kante koje se dostavljaju domaćinstvima sa individualnom izgradnjom, a koja su u sistemu prikupljanja i odvoženja otpada tom tehnologijom.

Pored toga popravljeni su nefunkcionalni podzemni kontejneri i prenamenenjeni u kontejnere za odlaganje reciklabila, a po prvi put u Beogradu uvedena su i zvona za odlaganje stakla. Za sve one koji nemaju ovakve sudove u blizini svog doma, JKP "Gradska čistoća" je omogućilo da putem "eko-kesa" ipak učestvuju u reciklaži, pa više nema izgovora da se ne reciklira u svakom domaćinstvu u Beogradu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA