≫ 

Kuce ove zime neće ostati gladne zahvaljujući reciklomatu: Građani se nadaju se da će ih biti i posle praznika

Ove "pametne reciklažne kutije" su automati koji u zamenu za reciklirane plastične flaše isporučuju hranu i vodu za pse lutalice

  • 5

Ovu Novu godinu psi sa Starog grada, koji nemaju dom, neće dočekati gladni. Reciklažni automati za hranu, postavljeni na teritoriji ove beogradske opštine obezbediće im dovoljno zaliha, kao i savesni građani.

Ekipa Telegrafa ovog podneva uputila se do jednog od njih, smeštenom u parku Vojvode Vuka. Kako smo mogli da se uverimo, ovo idejno rešenje izazvalo je veliku pažnju Beograđana. Od jutros, za samo nekoliko sati, automat je bio pun otapada za reciklažu.

- Sjajna ideja. I zbog reciklaže i zbog ljubimaca. Mislim da bi građani i pored ovoga trebalo da obrate više pažnje na odvajanje otpada, bacanje i reciklažu - rekao je za Telegraf.rs jedna Beograđanin koji je znatiželjno posmatrao aparat.

I drugom se ova ideja dopala, pa ga je inspirisala na slično rešenje koje bi i najmlađe podstaklo da recikliraju.

- Voleo bih kada bi se nešto slično uvelo i za decu, da dobiju lizalice ako recikliraju, mislim da bi tako bilo manje đubreta na ulicama. Podržavam svakako ovo. Jedino što me buni da li će ovu hranu jesti psi lutalice ili i vlasnički psi - zapitao se naš sagovornik.

Iako ima nedoumica, dileme ne postoje oko toga da je reč o nečemu što je oduševilo sugrađane. Tako i jedna od sagovornica Telegrafa nije mogla da sakrije svoje oduševljenje.

- Fantastično! Ja sam oduševljena! Jutros sam bila ovde sa svojim psom i , zamislite, ona je zapamtila mesto, bukvalno me dovukla. Ljudi, ali i prvenstveno deca, moraju da se edukuju, da oni imaju tu duboku emociju da nešto pružaju. Važan je taj reciprocitet. I ovo ne bih volela da bude samo za Novu Godinu, nego da u svakom parku bude nešto slično, neka angažovanost. Za ovo dajem od srca desetku - rekla je ona.

Podsećamo, ovi automati donacija su humanitarne organizacije 28. jun. Kako nam je objasnila članica organizacije Tamara Stojković, reč je akciji koja za cilj ima da podstakne ljude na reciklažu, ali i brigu prema životinjama.

- Hteli smo nešto da uradimo za životinje, ali i generalno za životnu sredinu. Tako je ova mašina zanimljiv spoj reciklaže i pomoći životinjama. Verujemo da će se tako ljudi motivisati da razmisle kako mogu da pomognu životinjama, ali i drugim ljudima i smanjimo otpad. Juče smo postavil mašine oko 12 sati i bio je pravi bum. Vidim da su mašine već pune - dodaje ona.

Ove "pametne reciklažne kutije" su automati koji u zamenu za reciklirane plastične flaše isporučuju hranu i vodu za pse lutalice. Flaše se ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine, a posude za hranu i vodu za pse lutalice nalaze se pri dnu automata.

Automati su kreirani kako bi podstakli ljude da recikliraju, jer će korišćenjem sredstava od recikliranih flaša korist imati ugrožene ulične životinje, kojima je pogotovo zimi svaka pomoć u preživljavanju dobrodošla.

Automati su slične veličine kao standardni bankomati, a strujom se napajaju pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani, što znači da energija potrebna za rad ovih automata dolazi iz obnovljivih izvora.

Oni imaju i ugrađenu tehnologiju koja pruža analitičke podatke vezano za upotrebu, ali i koja prati nivo hrane, vode i ubačenog reciklažnog otpada. Takođe, automati se zahvaljuju korisnicima na srpskom i engleskom jeziku i prepričavaju animljivosti o opštini Stari Grad.

Cilj ovih automata je da se psima lutalicama omoguće bolji uslovi, kao i da se ublaže teškoće sa kojima se one suočavaju tokom života na ulicama, a istovremeno podstiču korisnike da usvoje recikliranje kao zdravu naviku.

Automati rade besplatno, a flaše koje će se reciklirati pokrivaju troškove hrane i vode za ulične pse.

Video: Popela na fitnes spravu, pa požurila na ogledalo da vidi da li već ima trbušnjake: Kuca zgodnica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaja

    28. decembar 2021 | 23:12

    Bravo. Staviti ove automate i u druga mesta sirom zemlje.

  • sag

    28. decembar 2021 | 22:47

    Mislim da bi gradu Beogradu a naravno i u ostalim gradovima bilo pametnije da ulazu pare da se izgrade domovi za lutalice i to sredi da imaju gde kao u svim normalnim državama !!!! A ne još da podsticemo i ovako ne odgovorne ljude da kupe mladunce pa kad im dosadi da misle “e sad može i na ulicu neće crći od gladi”

  • Bnk72

    28. decembar 2021 | 23:44

    Bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA