≫ 

Krenula sam sa bebom kroz Zemun, na svakom koraku smo bile u izmetu: Je l tako kaljavi ulazite i u svoju kuću?

Beogradske ulice, bilo sporedne ili centralne, postale su kao polja nagaznih mina, samo što umesto nagaznih mina, na svakom koraku pazite da ne nagazite na pseći izmet koji neodgovorni vlasnici ne počiste za njima

  • 54
Pseći izmet na ulici, Zemun Foto: Telegraf

Ovo će zvučati ružno, banalno, prosto, ali najgore od svega toga, istinito - ulice u centru Zemuna postale su ulice psećeg izmeta. A sudeći po iskustvima drugih sugrađana, slično je i u ostatku Beograda.

Da li verujete da jedno prepodne može postati pakao samo zbog izmeta koje neodgovorni vlasnici pasa ne počiste za njima? Ja nisam verovala dok mi se u nedelju upravo to nije dogodilo. Anegdota je kratka i, nažalost, veoma smrdljiva.

U nedelju, oko 10 ujutru, krenula sam do prodavnice i izvela jednogodišnju bebu u šetnju, budući da je tata bio na poslu, pa nije imao ko da je pričuva. Na putu smo srele komšinicu, malo proćaskale... Dakle, desilo mi se da nisam baš sve vreme zverala dole, u svoje korake. Bilo bi bolje da jesam.

Čim sam ušla u prodavnicu, usledilo je baš neprijatno iznenađenje.

- Komšinice, je l vi tako kaljavi ulazite i u svoju kuću - pitala me je prodavačica. S razlogom.

Na podu se vukao trag sa točkova bebinih kolica. A to nije prvi put, nije ni deseti, već bar dvadeseti, samo što obično ranije primetim da sam točkove kolica uvaljala u pseći izmet.

Kreće izvinjavanje i pomahnitalo traženje maramica dok beba negoduje i počinje da plače. Od maske mi se magle naočare i odjednom se preznojavam. Što od muke, što od sramote. Ajde, i to smo nekako završile, i krenule put školskog parka kod Zemunskoj keja, gde je puštam da trči za loptom.

Kakva greška tog dana. Psećeg izmeta bilo je, bez preterivanja, na svakih dvadesetak metara, ali nisam očekivala da će beba baš kod parka celim stopalom ugaziti u jedno. Ne lezi vraže, jeste. Već mi je bilo dosta i šetnje i tog dana i neodgovornih vlasnika koji ne misle na druge ljude.

Vratile smo se kući i čim smo ušle u stan, osetila sam da nešto smrdi. Na peti moje čizme visio je deo izmeta, da ne bude da sam jedina prošla neoprljana. Tada sam već počela da se smejem na sav glas. Usledilo je ribanje, čišćenje, trista muka niotkuda.

Da se razumemo, psi su divni, i sama sam vlasnica jednog mešanca. Ali, pored velike ljubavi s njima, u kojoj svi uživamo, potrebna je i velika odgovornost.

Zapravo, nekad i samo maaaalo truda. Jer sagnuti se za svojim ljubimcem i pokupiti jedno go*ance, i nije baš neki težak posao. Teško je možda da istinski osvestimo da nismo sami i da treba živeti vodeći računa i o tuđim potrebama.

Izmet vašeg psa je vaša odgovornost, nemojte da budu i naša muka.

Ako vas komunalci uhvate na delu - plaćate 10.000 dinara

Članom 31. Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, kontrolu u ovom slučaju vrši Sekretarijat za poslove komunalne policije.

U Odluci sem između ostalih, pominju i obaveze vlasnika, odnosno lica koje izvodi psa na javnu površinu, da istog izvodi na povodniku te da površinu, koju je pas na bilo koji način isprljao, bez odlaganja očisti.

Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10.000 dinara, a koju komunalni policajac izriče prekršajnim nalogom ukoliko na licu mesta zatekne učinioca prekršaja.

Prema poslednjim saopštenim podacima, patrole su tokom 2020. godine i 2021. godine, svega 59 puta vršile kontrolu narušavanja komunalnog reda prljanjem javne površine od strane kućnih ljubimaca.

Video: Smeće pluta ulicama Kraljeva: Poplave su na površinu iznele sredinu u kojoj živimo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coa

    11. januar 2022 | 23:01

    Volim pse,ali zna se gde i kako se psi čuvaju.Ili imas dvorište ili na selu,a ne u stanu pa smrdi sve i vrši nuždu gde stigne.

  • SM

    11. januar 2022 | 23:52

    Grad je preplavljen izmetom pasa i mačaka... Ovo je užas,a ponosni vlasnici izigravaju tobož neki tamo " njihov status" time što ih poseduju...volim životinje pa i pse , ali ljudi prirodno stanište bilo koje životinje nije vaša spavaca soba,vec priroda....znači ovo sve nije prirodno i normalno...u dvorištima to je u redu,sve drugo je ono drugo.

  • Senka

    11. januar 2022 | 23:47

    Komunalci malo bolje da rade po tom pitanju bolje bi bilo svima.Imam psa i paket kesica kosta 60 din.Inace je mali beli pas.Neko vece covek vodi gromadu od psa i nasred ulice ostade gomila govana,ja mu ljubazno ponudim kesicu a on je ljubazno odbi.Nista dok se ne klepi po dzepu za pojedine a ima ih.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA