≫ 

Završen ekološki protest ispred Predsedništva: Okupljeni najavljuju radikalizaciju

Zahtev okupljenih je da se trajno zabrani istraživanje, eksploatacija i prerada minerala koji u sebi sadrže litijum i bor

  • 12

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i inicijativa Kreni promeni započeli su večeras novi protest i kampovanje ispred Predsedništva sa glavim ciljem da se trajno zabrani istraživanje, eksploatacija i prerada minerala koji u sebi sadrže litijum i bor.

Zlatko Kokanović iz udruženja "Ne damo Jadar" iz Gornjih Nedeljica rekao je za Tanjug da će kampovati ispred Predsedništva sve dok se ne ispune njihovi zahtevi ili dok se Vlada ne raspusti.

On je dodao da će to potrajati oko sedam dana i da će se brojna ekološka udruženja smenjivati svaki dan, a da će se nakon toga krenuti sa radikalnim merama koje nije želeo da otkrije.

Savo Manojlović iz inicijative Kreni promeni rekao je Tanjugu da će se "drama završiti" kada vlast zakonski sprovede dato obećanje.

Okupljenima se obratila i glumica Jelena Stupljanin koja je poručila da će i u narednim danima protestovati kako bi se trajno zabranilo iskopavanje litijuma i bora.

Okupljeni građani na protestu, koji je počeo nešto pre 19 časova, nose transparente na kojima piše "Za pravnu sigurnost", "Donji ljudi na dnu Nemanjine ulice", "Za našu decu" ...

Učesnici skupa, koji traže da se trajno zabrani iskopavanje litijuma i bora u Srbiji, prošetali su od zgrade Predsedništva do RTS-a, ispred koga su negodovali zbog neemitovanja njihove reklame od 30 sekundi, da bi kasnije šetnju nastavili do Pionirskog parka, gde će predstavinci ekoloških udruženja provesti noć.

Kako su najavili, ideja je da tu kampuju i narednih pet dana, a da se svaki dan smenjuju predstavnici udruženja koji će tu provoditi noći.

Saobraćaj je za vreme protesta bio blokiran u Ulici kralja Milana, Ulici kneza Miloša i na Trgu Republike, a sada je normalizovan.

Večeras je najavljeno i da će u narednih pet dana svake večeri u 19 časova biti organizovani novi protesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    10. februar 2022 | 21:12

    Zatvarajte te budale - da ne maltretiraju ostale građane u obavljanju svakodnevnog posla ! A ako hoće čist vazduh neka idu na neku planinu !

  • Zvele

    10. februar 2022 | 21:37

    Ovo veze nema sa ekologijom. Još će da mi zatvaraju put da se bahate, more bre apsi to i procesuiraj odma....

  • Sve ludo

    10. februar 2022 | 21:59

    Vise se ja razumem u astronomiju nego vecina ovih u ekologiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA