≫ 

Reagovao i Zaštitnik građana zbog malog Nauma: Kontroliše se vrtić koji je hteo da ispiše dečaka

Nadležni sekretarijat ima rok od 15 dana da obavesti Zaštitnika građana o svim okolnostima i merama koje je preduzeo u vezi sa ovim slučajem, a iz Sekretarijata poručuju da su uveliko reagovali

  • 6
Naum sa mamom Jelenom Petrović Jovanović Foto: Privatna arhiva

Zaštitnik građana je na osnovu informacija da je privatni vrtić u koji je upisan Naum, dete sa teškoćama u razvoju raskinio ugovor o njegovom boravku, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave Grada Beograda.

Kako je saopšteno, Zaštitnik građana je iz medija saznao da se majka deteta obratila prosvetnoj inspekciji jer je privatni vrtić jednostrano raskinuo ugovor "zbog nemogućnosti kapaciteta ustanove da nastavi obrazovno-vaspitni rad sa detetom" i da je to treći vrtić koji iz aktivnosti isključuje ovo dete sa teškoćama u razvoju.

Nadležni sekretarijat ima rok od 15 dana da obavesti Zaštitnika građana o svim okolnostima i merama koje je preduzeo u vezi sa ovim slučajem.

Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, odgovorio je da nije Sekretarijat institucija čiji rad bi trebalo da proverava Zaštitnik građana u ovom slučaju, i da su reagovali i pre nego što je slučaj dospeo u medije. 

- Sekretarijat je u ovom slučaju institucija koja je prva reagovala i odmah po prijavi roditelja naložila vanredan inspekcijski nadzor. Između ostalog, inspekcija je utvrdila da u ovom slučaju ima posla i za druge institucije kojima smo odmah uputili inicijativu za hitan nadzor. Obaveštavamo Zaštitnika da je Sekretarijat reagovao odmah, po prijavi roditelja, ne tek nakon što je slučaj dospeo u medije i zato pozivamo sve institucije da, kada su deca u pitanju, ne skidaju odgovornost dopisima nego odmah, konkretno reaguju na terenu, u najboljem interesu deteta. Svaki drugi cilj je neprihvatljiv - ističe Gak.

On dodaje da će Zaštitniku već danas biti upućen odgovor i izjašnjenje. "Nije nam potrebno 15 dana za to jer znamo da će do tada već, detetu, ukoliko niko ne reaguje, biti raskinut ugovor u vrtiću… Hajde da svako uradi svoj posao.", poručuje Gak.

Podsetimo, Telegraf je prvi pisao o malom Naumu koga već treći vrtić hoće da ispiše jer je "drugačiji", nakon čega je reagovala i inspekcija.

Ovaj "drugačiji" klinac rođen je kao terminska beba sa svega dva kilograma. Kao posledicu toga dobio je dijagnozu disharmoničnog kašnjenja u razvoju. Kasnije je prohodao i progovorio, ali uz vežbe sa stručnjacima, sve je to stigao.

Intelektualno se razvija kao i sva druga deca, s tim što i dalje ima socijalno-emotivnih poteškoća, odnosno napade agresije kojih je sve manje, ali zbog kojih u vrtiću ima pratnju asistenta.

On je etiketiran kao "dete koje ima problem". Kada Naum ubode dete prstom u oko, to se navodi kao povod da se odmah izbaci iz vrtića, a kada to učini "normalno dete", stvar se posmatra kao sporadični incident. Naravno, Naum ne sme to da radi, kao ni bilo koje drugo dete, a vrtić mu pomaže da se bolje socijalizuje i napreduje - ispričala je za Telegraf.rs mama Jelena Petrović Jovanović.

Ono što je u priči možda najvažnije, to je da Nauma, priča njegova mama, drugari u vrtiću obožavaju. Kao i on njih.

- Devojka koja je defektolog i Naumov asistent, priča mi da se deca svađaju ko će Nauma da drži za ruku, kad staju u vrstu. On nosi veliku dioptriju pa mu je potrebna pomoć nekad da nešto vidi, da veže pertle, i onda se deca utrkuju ko će da mu se nađe - kaže mama Jelena.

Defektolog, koga je inače angažovala na predlog vlasnice vrtića, oduševljena je Naumovim napretkom. Međutim, u svom izveštaju je, priča Jelena, navela da sredina u vrtiću "nije inkluzivna".

- Vaspitači jednostavno odbijaju da prihvate Nauma. Stalno "pumpaju" stvari. Na primer, vaspitačica je rekla kako je Naum maltretirao nekog drugara, udarao ga. Kada je asistent pitala šta se dogodilo, deca su navela da Naum nikog nije udario, već da je srušio kocke drugaru. Vaspitačica ga je odmah etiketirala, a asistentu je zabranila da ubuduće ispituje decu šta se dogodilo. Takođe je izjavila da će, ako se Naum ne ispiše, ona dati otkaz pre isteka ugovora - navela je Jelena.

Vlasnica vrtića predala je Jeleni jednostrani raskid ugovora, ali ga je Jelena odbila i žalila se Sekretarijatu za dečju zaštitu, nadležnom Ministarstvu i poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Video: Drvo palo na kapiju vrtića na Čukarici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    24. mart 2022 | 08:28

    Bože kakva glupost,žao mi deteta ali takvo dete nebi ni smelo da ide u običan vrtić. Takva deca traže malo više pažnje od druge dece a s obzirom kako su vrtići u Srbiji prenatrpani normalno da ni jedan vrtić to nemože sebi da priušti. Zato svuda u svetu za takvu decu postoje posebni vrtići. Moj sin je krenuo u vrtić sa godinu dana,u grupi je bio jedan dečkić koji je imao 1 god. i 4 meseca ali je toliko bio napredan da se ponašao kao da je imao 3 godine. Posle 3-4meseca vaspitačica je predlagala da ga ispišu iz vrtića jer on samo nazaduje u toj grupi a ona nemože za njega da pravi novi program. Roditelji su ga bez problema izpisali i dali u drugi vrtic sa većom decom,tako da je i u školu krenuo ranije. Isti slučaj je i sa ovakvom decom. Jednostavno nije uredu da idu zajedno u vrtić,može da loše utiču na ostalu decu i vaspitačica nemože ceo svoj dan da posveti samo jednom detetu. Nije pošteno do druge dece!

  • Bivša vaspitačica

    24. mart 2022 | 09:24

    Prve reakcije na ovu vest pre par dana su bile strahoviti linč upućen vrtićima i vaspitačima. Vidim da se to menja. Nekada su postojale posebne ustanove za takvu decu, ili posebne grupe u okviru vrtića. Isto važi i za škole. Sada se pod demokratskom parolom inkluzije trpaju svi zajedno. Ni vaspitači ni učitelji nemaju adekvatno obrazovanje za ovakvu decu, razmišlja li neko i o tome? Nisu džabe nekad s njima bili defektolozi, logopedi, psiholozi. Sistem nije dobro postavljen, zato dolazi do ovakvih problema da uvek neko pati.

  • diamond

    24. mart 2022 | 08:52

    Ja ne mogu da verujem sta vi pisete. Kakvo odvajanje, umesto da se deci pomogne, hajde da im jos otezamo, i njima i roditeljima. Kad vidim kakve sve komentare ljudi pisu, sramota me je sto udisemo isti vazduh.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA